rss      tw      fb
Keres

Újabb fejezeteket zártak le ideiglenesen az izlandi EU-csatlakozási tárgyalásokon

MTI 2012. március 30., péntek 17:58

Négy újabb fejezetet nyitottak meg, és ezek közül kettőt - ideiglenes jelleggel - már le is zárhattak az izlandi EU-csatlakozási tárgyalások pénteki, nagyköveti szinten megtartott fordulója során.

A fogyasztó- és egészségvédelmi, valamint a kül-, biztonsági és védelmi politikáról szóló fejezet esetében a felek elégedetten állapították meg, hogy ezeken a területeken Izland már most mindenben eleget tesz az uniós előírásoknak, így ezekben a témákban nem kell tovább tárgyalni.

Ami a védelmi politikát illeti, ebben Izland helyzete meglehetősen sajátos, hiszen nincs saját hadserege.

Az ilyen, vitamentes fejezetek lezárásának ideiglenes minősítése pusztán arra a diplomáciai elvre utal, hogy tulajdonképpen semmiről sincs végleges megállapodás, amíg minden egyes részkérdésről nem születik egyezség.

A pénteki forduló során megnyitották a versenypolitikai és az energiaügyi fejezetet is. Ezzel az összesen 35 csatlakozási témafejezet közül immár 15-öt megnyitottak, és azok közül tízet eredményesen - ideiglenes jelleggel - le is zártak.

A következő - miniszteri szinten tartandó - csatlakozási tárgyalási fordulót júniusra tervezik.

Általános vélekedés szerint a legtöbb vitát a halászati téma fogja kiváltani, hiszen Izland bevételeinek igen jelentős része származik a tengeri halászatból, és e téren számos súrlódásra adhat okot az uniós szabályok átvételi kötelezettsége.