rss      tw      fb
Keres

Most-Híd: Nem kellene megszűnnie a kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes posztjának a szlovák kormányban

MTI 2012. március 30., péntek 17:54

A Most-Híd szlovák-magyar párt szerint visszalépés lenne, ha megszűnne a szlovák kormányban az emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes posztja - adta hírül a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség pénteken.

Nem volt meglepő Solymos László, a Most-Híd frakcióvezetője számára a leendő kormánytagoknak az a listája, amelyet pénteken hagyott jóvá a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöksége, ugyanakkor úgy véli, nem kellene megszűnnie a kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes posztjának a szlovák kormányban.

Solymos ezt a leendő szlovák kormányfő, Robert Fico azon pénteki bejelentésére reagálva mondta el, amelyből nyilvánvalóvá vált, hogy az új szlovák kormányban nem kerül betöltésre és idővel megszűnik az emberi és kisebbségi jogokért felelős miniszterelnök-helyettes posztja.

"Egy ilyen döntés visszalépést jelentene" - nyilatkozta a Most-Híd párt parlamenti frakciójának vezetője, Solymos László. Rámutatott: a kisebbségi kérdés komplex mivoltából adódóan és amiatt, hogy fontos területről van szó, a kisebbségügyi kormányalelnök hivatalát meg kellene őrizni. A március 4-én kinevezésre kerülő kormánytagokkal kapcsolatban hozzátette: a Most-Híd ad száz napot az új kabinetnek arra, hogy az "megmutassa magát".

Az emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes posztját 1998-ban, első kabinetjének megalakítása során hozta létre Mikulás Dzurinda. Az új kormányban betöltésre nem kerülő tisztséget elsőként Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának akkori elnöke kapta. Robert Fico előző, 2006-ban alakított kormányában ezt a posztot Dusan Caplovic töltötte be, Iveta Radicová most leköszönő kabinetjében pedig Rudolf Chmel, a Most-Híd alelnöke töltötte be ezt a tisztséget.