rss      tw      fb
Keres

A dán szélsőjobboldal iszlámellenes demonstrációra készül Aarhusban

MTI 2012. március 30., péntek 16:58

Európai szélsőjobboldali szervezetek több száz tagja tart iszlámellenes tömeggyűlést szombaton a dániai Aarhusban. Dánia második legnagyobb városában a rendőrség fokozott járőrözést jelentett be.

A demonstrációra a Dán Védelmi Liga szólított fel, és a várakozások szerint német, lengyel, brit, svéd, finn, norvég és spanyol testvérszervezetek is küldenek résztvevőket a gyűlésre. A szervezők szerint közel ezren, a rendőrség szerint néhány százan lesznek majd a szombat délután a városközpontban lévő Mühlenparkban. Több tucat szervezet "Sokszínű Aarhus" jelszóval ellentüntetést hirdetett meg, amelyre 3000 embert várnak. A felvonulás útvonala elkerüli majd a parkot.

A helyi rendőrség "jelentős kihívásnak" tekinti a két tüntetést, és "erős jelenlétet" ígér. Korábban a vendéglősök, boltosok fontolóra vették, hogy szombaton zárva tartsanak, de végül meggondolták magukat: "teljesen megbízunk abban, hogy a rendőrség ura marad a helyzetnek" - mondta Claus Bech, a helyi kereskedők egyesületének képviselője.