rss      tw      fb
Keres

Catherine Ashton nem vesz részt a Szíriával foglalkozó isztambuli nemzetközi értekezleten

MTI 2012. március 30., péntek 16:35

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nem vesz részt vasárnap Isztambulban a nemzetközi Szíria-konferencián - jelentette pénteken a Hürriyet Daily News című angol nyelvű török újság.

Ennek oka az, hogy Ciprus nem kapott meghívást a Szíria Barátai nevű szervezet második találkozójára, miután Törökország nem ismeri el a görögök irányította Ciprusi Köztársaságot, amely az EU tagja. Ankara ehelyett az általa megszállva tartott Észak-ciprusi Török Köztársaságot ismeri el, amelyet viszont rajta kívül egyetlen más állam sem fogad el.

Az isztambuli konferencia ügyében még folynak a tárgyalások az EU és Törökország között, de Ashton részvétele nem valószínű - írta a török újság. Ankara álláspontja szerint Törökországot nem lehet kötelezni Ciprus meghívására.

Ciprus részt vett a Szíria Barátainak első találkozóján februárban Tuniszban. A vasárnapi isztambuli konferencián mintegy 80 állam képviselői azt fogják megvitatni, milyen módon fokozhatnák a nyomást a szíriai elnök, Bassár el-Aszad rezsimjére. A francia, amerikai, brit és német külügyminiszter ott lesz a Boszporusz partján. Oroszország és Kína, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsában eddig megakadályozták egy határozat elfogadását Szíria ügyében, nem szándékoznak elküldeni képviselőjüket Isztambulba. Hiányozni fog Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

Az Aszad-rezsim elleni népmozgalom véres elnyomása tavaly március óta tart, eddig már mintegy 9 ezer ember életét követelte. Aszad terroristákról beszél, akik ellen katonai eszközökkel lép fel.