rss      tw      fb
Keres

Parafálták az EU-ukrán társulási megállapodást

MTI 2012. március 30., péntek 16:31

Parafálták pénteken Brüsszelben az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási egyezmény szövegét, beleértve az átfogó szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló megállapodást.

A parafálással a felek - diplomáciai főtárgyalói szinten - még csupán kézjegyükkel látták el a már tavaly decemberre kidolgozott terjedelmes dokumentumot, és ezzel lényegében rögzítették azt a közös megegyezést tükröző szöveget, amelyet aztán később hivatalosan alá lehet írni. A hatályba lépéshez az aláíráson felül majd az úgynevezett ratifikációs - vagyis megerősítési - eljárás lefolytatására is szükség lesz, mind az EU-tagországok, mind Ukrajna részéről.

Az aláírás és a ratifikáció várható időpontjára vonatkozóan egyelőre semmilyen támpont nincs, mert sok uniós ország felettébb elégedetlen a jogállamiság ukrajnai helyzetével. Ennek a hiányosságára a legkirívóbb példaként Julija Timosenko volt miniszterelnök bebörtönzését szokták felemlegetni.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter-helyettes - aki hazája főtárgyalójaként parafálta a megállapodást - a brüsszeli Európa Sajtóklubban újságírókkal találkozva úgy fogalmazott, hogy a most parafált dokumentum új minőségi szintre emeli az EU és Ukrajna kapcsolatait: az eddigi együttműködésen túl integrációs célokat tűz ki.

Klimin az MTI tudósítójának Timosenkóval kapcsolatos felvetését azzal hárította el, hogy igazságszolgáltatási kérdésről van szó. Egyúttal azonban hangsúlyozta országa azon törekvését, hogy - a megállapodásban előirányzottakkal összhangban - erősítse az ukrán jogállamiságot.

Az ukrán fél eredetileg azt szerette volna, ha a megállapodás preambulumában utalnak Ukrajna későbbi EU-taggá válásának távlati lehetőségére is. Ehelyett Kijevnek most be kellett érnie azzal, hogy az unió részéről nyugtázzák Ukrajna "európai törekvéseit".

Az unió részéről Miroslav Lajcák, az Európai Külügyi Szolgálat illetékes igazgatója látta el kézjegyével a dokumentumot. Az Európai Bizottság szóvivője az intézmény napi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy most csupán az első lépés történt meg, a továbbiak attól függnek, miként alakul az ukrajnai politikai helyzet.

Elmar Brok német kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának elnöke szerint Ukrajnának haladéktalanul fel kell hagynia az ellenzékiek üldözésével és bebörtönzésével.