rss      tw      fb
Keres

Ausztria tovább támogatja Horvátországot az integrációs folyamatban

MTI 2012. március 30., péntek 15:30

Ausztria továbbra is teljes mértékben támogatja Horvátországot az uniós integrációban, a csatlakozást követő első időszakban is - jelentette ki az osztrák külügyminiszter pénteken Bécsben horvát hivatali kollégáját fogadva.

Az osztrák kormány már elfogadta a horvát csatlakozási szerződés jóváhagyásáról szóló határozatot, és még a nyári törvényhozási szünet előtt várható a parlamenti jóváhagyás is - mondta Michael Spindelegger, az osztrák diplomácia vezetője.

Vesna Pusic kérdésre elmondta, arra számít, hogy az Európai Bizottság közeli napokban várható első monitoring jelentésében említést tesz a hajóépítési piac és az igazságügy terén tett lépésekről. Hozzátette, hogy Zágráb a végleges, októberben várt jelentést tartja a döntőnek. A miniszter, aki hivatalba lépése utáni egyik első külföldi látogatására érkezett Bécsbe, köszönetet mondott Ausztriának a támogatásért, amelyet - mint mondta - kezdetektől nyújtott a csatlakozási folyamatban.

A horvát miniszter szavai szerint a megbeszéléseken szó volt az ausztriai horvát népcsoport helyzetéről és "annak fontosságáról, hogy jogaik és az őket képviselő szervezetek autentikus jellege megmaradjanak a jelenlegi szinten". Mint mondta, osztrák hivatali partnere szintén a helyzet "kedvező alakulásában" érdekelt.

Az osztrák kancellár március elején terjesztett be javaslatot a kisebbségi törvény módosításáról. Ezt a kisebbségi szervezetek egy része, köztük magyar egyesületek is bírálták, mert visszalépésnek tartják a jelenlegi helyzethez képest.

Spindelegger a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy lehetőség szerint minél előbb parlamenti szakaszba jut a második világháború után kisajátításokat elszenvedett külföldiek kárpótlásáról szóló horvát restitúciós törvény. A miniszter üdvözölte az eddigi horvát lépéseket ezen a téren. Vesna Pusic úgy vélekedett, hogy az igazságügyi minisztérium a nyárig kidolgozza a törvényjavaslatot.

Mindkét miniszter hangoztatta azt is, hogy hasonlóan ítélik meg a nyugat-balkáni térséget. A régió európai integrációját közös érdeknek tekintik. "Horvátország ért elsőként célba, de sok versenyző van még, akiket reményeink szerint szintén köszönthetünk majd (az EU-ban)" - mondta Spindelegger. Pusic szavai szerint hasonlóan vélekedtek arról is, hogy a térség országai fel tudják majd használni más országok, köztük Horvátország tapasztalatait a csatlakozási folyamatban. Azonos alapokról indulnak és azonos nehézségeket kell leküzdeniük, mint Horvátország - mondta.

Horvátországban tavaly decemberben lépett hivatalba új kormány, amelyben Pusic a liberális Horvát Néppártot (HNS) képviseli.

A horvát parlament március elején ratifikálta az uniós csatlakozási szerződést, amelynek értelmében Horvátország 2013. július elsején válik az Európai Unió tagjává, ha a jelenlegi tagállamok is megerősítik a csatlakozási dokumentumot. Előzőleg a lakosság kétharmada egy népszavazáson szintén a csatlakozás mellett foglalt állást.