rss      tw      fb
Keres

Állami támogatást kapnak a külföldi missziókban szolgáló lengyel egyenruhások

MTI 2012. március 30., péntek 15:56

Állami támogatást kapnak az 1950-es évektől kezdve külföldi missziókban szolgált, illetve most is szolgáló lengyel egyenruhások, akiknek a pénteken hatályba lépő jogszabály egyebek közt ingyenes pszichológiai kezelést, továbbtanulási vagy továbbképzési támogatást, külön rokkantsági és nyugdíjjuttatást biztosít.

Az új törvény értelmében a veterán státusra igényt formálók, elsősorban katonák száma akár 95 ezer is lehet. A becslések szerint közülük több százan megsebesültek, sokan megrokkantak - írta a Gazeta Wyborcza című napilap.

A tárca a jogszabály alapvető feladataként a szolgálatteljesítés közben károsultak támogatását nevezi meg, testi és lelki egészségük visszaállítása érdekében. A sebesülteknek és rokkantaknak az ingyenes pszichológiai kezelésen és a külön orvosi szolgáltatásokon kívül szakmai át- vagy továbbképzések támogatását, szükség esetén egészségügyi kezelésük vagy lakásuknak az új szükségletek szerinti átalakításának az anyagi feltételeit is fedezik. A károsultak és a külföldön elesettek családtagjainak is garantálják az ingyenes pszichológiai támogatást.

A veterán státus odaítélését a lengyel határokon kívül legalább 60 napos béketeremtő vagy békefenntartó misszióba, a kormányvédelmi hivatal megbízottjaként vagy más állambiztonsági feladat végrehajtására delegált személyek, a rendőrségi vagy határőrizeti kontingensek, illetve tűzoltó mentőosztagok tagjai kérvényezhetik a nemzetvédelmi miniszternél.

Az érdekeltek a nem sebesült veteránok státusát jelképesnek minősítik, de fontosnak nevezik a rokkantakat és a sebesülteket, valamint az elesettek családtagjait megillető jogosultságokat és támogatást.

A lengyel törvények korábban nem tértek ki a külföldi küldetésekben részt vevő katonák jogaira. A jogszabályok megváltoztatását néhány éve sürgette mások mellett a tengermelléki Szczecinben működő érintett szövetség, a határon kívüli missziókban megsebesült vagy károsult katonák szövetsége.

Lengyelországban május 29-én ünneplik először a veterán katonák napját.