rss      tw      fb
Keres

Korrupcióellenes ügynökség felállítását sürgeti a Transparency International Olaszországban

MTI 2012. március 30., péntek 15:59

Független korrupcióellenes ügynökség felállítására szólította fel az olasz kormányt a Transparency International nemzetközi nem-kormányzati szervezet pénteken közzétett jelentésében.

Az olasz intézmények hatékonyságát értékelő jelentés szerint egy kifejezetten a korrupcióval szemben fellépő hivatal megalapítása, illetve a törvényhozók felelősségére és magatartására vonatkozó szabálykönyv kidolgozása nagyban hozzájárulna a közszféra megbízhatóságának helyreállításához.

A dokumentum szerint az olasz vezetők nem tesznek eleget a korrupció ellen, továbbá nem akadályozták meg a felelősségre vonhatóság és a költségvetési pénzek elköltése feletti felügyelet gyengülését. A szervezet kiemelte azt is, hogy az olasz hazai össztermék (GDP) mintegy 55 százaléka az állami szektor kezében van.

Az igazságszolgáltatás vezeti a korrupcióellenes harcot, a média felett ugyanakkor túl erős befolyással bírnak a politikusok - olvasható a jelentésben.

Olaszország a Transparency International korrupciós indexe alapján 2011-ben a világ 183 országából a 69. helyet foglalta el, amivel az egyik leggyengébben teljesítő EU-tagország volt a listán.