rss      tw      fb
Keres

MOGYE - A magyar tagozat képviselőinek a megválasztásáról döntenek az egyetem magyar oktatói

MTI 2012. március 30., péntek 13:44

Péntek délután ülnek össze a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói, hogy megvitassák az új egyetemi kart létrehozó kormányhatározat által kialakított helyzetet, és képviselőik megválasztásáról döntsenek.

Szabó Béla orvosprofesszor az MTI-nek elmondta: bizarr helyzetben vannak az egyetem magyar oktatói, hiszen korábban azért nem vettek részt az egyetemi választásokon, mert azokat egy a minisztérium által el nem ismert charta alapján tartották. Ahhoz azonban, hogy a chartát megfelelőképpen módosítsák, jelen kellene lenniük az egyetem szenátusában.

A magyar oktató szerint azáltal alakulhatna ki tiszta helyzet az egyetemen, ha mind a román, mind a magyar tagozat elölről kezdené a választási folyamatot. Hozzátette azonban, hogy Catalin Baba miniszter is a helyzet sürgős rendezését kérte, ezért valószínű, hogy már csak a magyar tagozat választásait tartják meg az egyetemen. Ezekre szerinte a jövő héten kellene sort keríteni.

Szabó Béla azt is lehetségesnek tartotta, hogy a magyar tagozat oktatói most csak azoknak a személyeknek a megválasztásáról döntenek, akik a román tagozat képviselőivel folytatandó tárgyalásokon a magyar oktatás érdekeit képviselik. Az egyetemi struktúrákba csak azt követően választják meg a magyar tagozat képviselőit, hogy megszületett az egyetem multikulturális jellegét is tükröző chartája.

A MOGYE-n korábban három kar működött: az orvosi, a fogorvosi és a gyógyszerészeti. A kormányhatározattal létrehozott negyedik karhoz a magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészeti képzés, valamint nővérképzés és bábaképzés tartozik. A fogorvosi karon továbbra is román és magyar nyelvű képzés zajlik.

Catalin Baba miniszter egy szerdán tartott sajtótájékoztatón az egyetem multikulturális chartájának az elfogadását jelölte meg a legsürgősebb feladatként. Hozzátette azonban, hogy a magyar tagozatnak "ki kell egészítenie" az egyetemen lezajlott választásokat. A miniszter azt is kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy "megkeresik a megoldást" a törvénytelen charta alapján megválasztott rektor, Leonard Azamfirei tisztségben tartására.