rss      tw      fb
Keres

Plagi bácsi maradjon!



Mondjon le! – követelik úton-útfélen Schmitt elnök távozását. Nem értem, mire ez a hirtelen felbuzdulás, hiszen eddig is tudtuk, micsoda egy jellemgyenge alakot helyezett a kedves vezető a fülkeforradalmi rendszer főméltóságú posztjára. Jó ideje azt is tudjuk, hogy ráadásul tolvaj is őkelme, a leggusztustalanabb fajtából, aki saját dicsőségére mások szellemi termékét orozza el. A minap csupán annyi derült ki, hogy sikerült egy szánalmas bizottságot összeeszkábálni, amelynek tagjai, szegény párák, azt hitték, a fekália gondos kenegetését árnyalt fogalmazás gyanánt tudják eladni a nagyérdeműnek, s úgy mentik ki Plagi bácsit szorult helyzetéből, hogy a lopás ordítóan nyilvánvaló tényét elismerve a maguk tisztességének látszatából valami kevéskét megőriznek. Ez utóbbi mondjuk nem igazán sikerült. Ezután a tudományos élet felkent nagyjain a sor, hogy eldöntsék: erkölcsi megvetés lesz-e a sorsa eme obskúrus testület tagjainak, vagy maguk is ama penetráns anyag odébbkotorászásnak műveletébe fognak. Inkább az utóbbira fogadnék.

Valójában azonban nem is ehhez, hanem a megindult és szerveződő tiltakozásokhoz szeretnék hozzászólni. Ott voltam a Kossuth téri flashmobon, hallgattam az LMP-sek követeléseit, értesülök róla, hogy a Demokratikus Koalíció tüntetést szervez Plagi bá lemondatására, az MSZP is követeli távozását. Aligha lesz a maga tisztességére valamit is adó, vagyis a Fidesz-maffiától viszolygó demokratikus szervezet, mozgalom, csoport, kör, asztaltársaság, fészbúkos izé, amely ne állna ki hasonlóképpen Schmitt eltávolítása mellett. Szerintem viszont a lemondás követelése alapvető tévedés.

Kinek volna az jó, ha Plagi bá’ lemondana, és a kedves vezető egy másik, még el nem használódott Schmitt 2.0 típusú cyborgot tenne a helyébe? (Meghosszabbítva ráadásul a mandátum fideszes birtoklását.) Csakis a Fidesznek tenne jót. Tiszta szerencse, hogy az egyre aggasztóbb állapotba keveredő kedves vezető saját érdekét sem tudja felfogni, képtelen bármilyen kudarc beismerésére, ezért körömszakadtáig ragaszkodik a választottjához. Kanalazza csak ki fenékig, amit főzött.

Azt kell követelni, hogy Schmitt maradjon a helyén. Egészen addig, amíg Orbán ellenforradalmi rendszere fennáll. Ugyan ki reprezentálhatná jobban Orbán országának morális állapotát? Mi más mutathatná világosabban, hogy milyen erkölcsi fertőbe süllyesztette hazánkat a fideszes szolgahad? Viseljék csak e szánalmas tolvaj melletti kiállásuk terhét egészen a bukásukig! Megtalálta zsák a foltját. Derüljön csak ki nap mint nap ország-világ számára, hogy éppen egy ilyen morális csődkupac, önálló szellemi teljesítményre képtelen szervilis „álamfő” az orbáni rezsim szerves tartozéka.


Once upon a midnight dreary – filckr/Andy 

Ez a rendszer abszurditásának feltárását célzó abszurd követelés persze csakis akkor célravezető, ha minden demokratikus csoport legalább egy dologban egyetért, és ezt minden alkalommal nyilvánvalóvá is teszi: nem tekinti legitimnek az ellenforradalmi rezsimváltást, hazánk ideiglenes Orbanisztánná változtatását. A mi hazánk a Magyar Köztársaság. Abban majd Schmitt nem elnök lesz, csak egy borzongató emlék.



Ripp Zoltán történész



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!