rss      tw      fb
Keres

Meghaladta a kétszázezret a felsőoktatási intézmények eduID-felhasználóinak száma

MTI 2012. március 28., szerda 4:57

Meghaladta a kétszázezret márciusra a magyar felsőoktatási intézmények eduID-felhasználóinak száma, az informatikai rendszerhez eddig tizenhárom felsőoktatási intézmény és kutatóintézet csatlakozott - közölte a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) az MTI-vel.

Az eduID a szolgáltatók szempontjából egy külső azonosítási megoldás, amellyel a felhasználók regisztráció nélkül egyszerűen és gyorsan be tudnak lépni az adott oldalra, hasonlóan mint nagyobb közösségi hálózatok használatánál.

A NIIF által 2010-ben indított felsőoktatási és kutatási bizalmi szövetség (eduID) tagjai elsősorban felsőoktatási és kutatóintézetek, illetve olyan szolgáltatók, amelyek e kör számára nyújtanak szolgáltatásokat. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók csak bizonyos intézmények jól meghatározható felhasználói körének szolgáltassanak, vagy intézményre szabott akciókat biztosíthassanak - tudatták.

A szövetségben nincs központi adatbázis, a felhasználók adatait a részt vevő egyetemek, illetve egyéb intézmények tartják karban, meghatározott minimumkövetelmények szerint, ugyanis ezáltal biztosítható, hogy a szolgáltatók naprakész adatokkal tudjanak dolgozni. Az eduID szövetséghez való csatlakozás és a részvétel feltétele, hogy az intézmény adatkezelési gyakorlata a követelményeknek megfeleljen, azonban mind a felhasználói adatokat biztosító intézmények, mind a szolgáltató szervezetek számára díjmentes.

A fejlesztés a HBONE+ nevű átfogó elektronikus infrastruktúra fejlesztési projekt része, amelyet az NIIF 2009-2012 között valósít meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott projekt keretében, európai uniós források bevonásával.