rss      tw      fb
Keres

Árvíz - veszélyhelyzet Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye számos településén

MTI 2010. június 3., csütörtök 0:12


Országszerte összesen már tucatnyi településen van veszélyhelyet az árvíz miatt, miután a Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda esti ülésén döntöttek arról, hogy elrendelik azt több Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve Győr-Moson-Sopron megyei településen is.

Navracsics Tibor a bizottság ülését követően a Belügyminisztérium épületében újságíróknak elmondta, hogy a kedd este a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségében elrendelt veszélyhelyzetet szerdán kiterjesztették többek között Alattyánra, Jászberényre, Jászárokszállásra, Jászdózsára, Jásztelekre, illetve Bőnyre és Rétalapra. Ez Győr megyében 2-3 ezer embert érint, Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont több mint 51 ezret.

Pásztó és Hasznos térségében kedd óta sokat javult a helyzet, ezért inkább elővigyázatosságból tartják fent a veszélyhelyzetet, és ha továbbra is kedvezően alakulnak a körülmények akkor csütörtök délutánra meg is szűnhet - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A szerdán este kihirdetett veszélyhelyzetek esetében sem kell feltétlenül kitelepítésekre gondolni, de ezekben a térségekben súlyos problémákkal kell szembenézni a következő napokban - mondta Navracsics Tibor.

Hozzátette: az elmúlt napok után ismét áradnak a Borsod megyei folyók, a Bódva, a Sajó, a Hernád és a Zagyva. Ez utóbbi például akár 65 centiméterrel is meghaladhatja az eddig mért legmagasabb vízállását a következő napokban.

Edelény és Szendrő településeken újra nehéz helyezet alakulhat ki, és ismét sor kerülhet az M30-as út miskolci csomópontjának lezárására - jegyezte meg a miniszter.

Országszerte mintegy 2000 kilométer hosszúságban ötezer ember védekezik a gátakon, és eközben szinte az egész Alföld belvíz alatt van - mondta Navracsics Tibor.

Hozzátette: a honvédség mintegy félezer katonával járul hozzá a védekezéshez. Hende Csaba várhatóan a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny településen dolgozó honvédekhez látogat csütörtökön.

A vidékfejlesztési minisztérium, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is arról tájékoztatta a koordinációs bizottságot, hogy nehéz helyzet fog kialakulni Borsod, Jász-Nagykun és Győr-Moson-Sopron megyékben.