rss      tw      fb
Keres

Orbán Brüsszelben - Számíthat a magyar EU-elnökség a néppárti EU-biztosok támogatására

MTI 2010. június 3., csütörtök 0:10

Számíthat a jövő év első felében tevékenykedő magyar EU-elnökség a néppárti uniós biztosok támogatására - hangsúlyozta az Európai Bizottság hat néppárti tagja, aki munkavacsorán találkozott szerdán a Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Mint Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az MTI-t tájékoztatta, a vacsorán Dacian Ciolos, a mezőgazdaságért felelős román EU-biztos, Andris Piebalgs, a fejlesztési ügyekben illetékes lett biztos, Janusz Lewandowski, az uniós költségvetés lengyel biztosa, Johannes Hahn, a regionális fejlesztéssel foglalkozó osztrák biztos, Krisztalina Georgieva, a humanitárius segítségnyújtási ügyek bolgár biztosa, valamint Algirdas Semeta litván adó- és vámügyi biztos vett részt.

Orbán Viktor tájékoztatást adott a magyarországi eseményekről, és kiemelte: a választások eredményeként az új kormányzat példa nélküli felhatalmazást kapott azokhoz az intézkedésekhez, amelyek szükségesek az országnak a válságból való kivezetéséhez. Köszönetet mondott azért a szolidaritásért és segítségért, amit a néppárti biztosoktól kapott a kampány során.

A résztvevők arról biztosították a magyar miniszterelnököt, hogy számíthat támogatásukra akkor is, amikor Magyarország a jövő év első felében az EU soros elnöki tisztségét látja el.

A találkozón Orbán Viktor köszönetet mondott Georgievának azért, hogy az EU segítséget nyújtott Magyarországnak az árvízi védekezéshez, és beszámolt arról, hogy Magyarország kész több száz lengyel gyermeket fogadni a balatonőszödi kormányüdülőben, ahol együtt nyaralhatnak majd a magyar árvízkárosult családok gyerekeivel.

A magyar kormányfő csütörtökön a legfőbb európai uniós intézmények elnökeivel, illetve a NATO főtitkárával találkozik Brüsszelben.