rss      tw      fb
Keres

„Piszi”?

A Magyar nemzet online-on olvasható Tompos Ádám gúnyos szösszenete ezzel a címmel: Bréking! Szexista heccekkel támad a Guardian és a Galamus! Idézet: „A Guardian írását a Galamus fordításában közöljük. Ennek semmi más oka nincs, csak hogy láttassuk: mennyire jól mutat az általában kínosan píszí közírók kedvenc portálján egy ilyen virtigli szexista kitétel. ’Egy nő’ – fogalmaz a szerző, és egy pillanatra beleborzongunk, hogy mi történne, ha mi írnánk le valami hasonlót ezzel a hangsúlyozással. De persze mindig elfelejtem: az Ügy érdekében (légyen testvér minden ember) lehet ezt is, lehet lengyelezni, lehet románozva hátéemezni, lehet műsort levetetni, lehet bármit. Na de nem ám bárkinek!

Mi tagadás, borzongató volt olvasni Tompos megjegyzését, de inkább a fogalmi zűrzavar miatt, amelyet rövid írása tükröz. Tegyünk helyre ezek közül csupán egyet, amely bennünket érint.

Az „egy nő” megfogalmazás az említett írásban mint tény szerepel, s csak annyiban van jelentősége, amennyiben Handó Tünde éppen nőként (feleség) áll családi kapcsolatban azzal a magyar fideszes politikussal, aki – fájdalom, de ez is tény – történetesen az alaptörvényíró i-Padjáról híresült el legutóbb.

Vagyis a kontextus – szövegekkel hivatásszerűen foglalkozók figyelmét erre talán nem kell külön felhívni (vagy mégis?) – bizony meghatározó annak megítélésében, hogy mi tekinthető szexista megfogalmazásnak, és mi nem. A szóban forgó állami vezető széles körű felhatalmazásának és családi kapcsolatának együtt van politikai jelentősége, s ez a családi kapcsolat történetesen házasság. Vagyis a közlésben nem az volt fontos, hogy egy nő ellenőrzi egy személyben a magyar igazságszolgáltatást, hanem hogy egy olyan nő, aki történetesen az egyik vezető fideszes politikus felesége. (Ez világosan ki is derül a Guardian írásából, ugyanis a hosszú cikkben a továbbiakban elő sem fordul a „nő” megjelölés, noha nagyrészt Handó Tünde felhatalmazásaival foglalkozik.)

Persze értjük az igyekezetet: a szerző több, számára ellenszenves dologra is ütni kívánt egy csapással az írásában, úgymint a „piszi” szemléletre, a Galamusra és Guardianre. Talán egyik miatt sem lenne érdemes külön-külön tollat ragadni, de a szexizmus elleni fellépés ügye tényleg van annyira fontos, hogy az ilyen fogalmi maszatolásokkal ne lehessen lejáratni.

(Lánczos Vera)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!