rss      tw      fb
Keres

Árvíz - Éjszaka is védekeznek a Bódvánál, ahol rekordvízállással érkezik az árhullám

MTI 2010. június 2., szerda 22:05

A Borsod megyei Szendrőben mintegy háromszázan erősítik a gátakat, ahol egy négyszáz méteres részen már a töltésmagasításon átcsapott a folyó. A homokzsákokat csak messziről, a közútról tudják behordani az érintett területre, emiatt sokat kell gyalogolni a töltéskoronán, és az átázott felület nehezen járható.

Készenléti rendőrök, önkéntesek, egy református középiskola diákjai, tűzoltók, vízügyesek segítenek a munkában. Szaniszló János, a település polgármestere az MTI-nek azt mondta: a 400 méteres szakaszból 120 méternyi részen már visszaszorították az áradatot, és reményeik szerint éjszaka sikerül a többi részen is megfékezni.

Edelényben 600-an vesznek részt a védekezési munkálatokban, az éjszaka folyamán harmadolják a létszámot, azaz kétharmaduk dolgozik majd, az egyharmadnyi csapat pedig pihen, hogy biztosítsák a folyamatos szolgálatot. A gátakat, a bordás megtámasztásokat és a homokzsákos töltésmagasítást is folyamatosan figyelik, ellenőrzik.

A folyó láthatóan árad, egyre magasabb a vízállás a mederben. A polgármester arról is beszámolt, hogy bár a töltések a két héttel ezelőtti áradáskor átáztak, a jelenlegi árvíznél is kitartanak és megvédik a várost.