rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor lengyelországi látogatása - lengyel sajtó

MTI 2010. június 2., szerda 13:25

Az új magyar miniszterelnök mindössze két nappal kormányának eskütétele után érkezett Lengyelországba - emelte ki szerdai jelentésében a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

A konzervatív újság idézte Szánthó Miklós magyar politológust, aki szerint ez nem csak jelképes gesztus, hátterében politikai szándék áll: Orbán egy új közép-európai szövetséget akar létrehozni, amelyben Lengyelország stratégiai partner lenne.

A lap idézte a magyar miniszterelnök varsói kijelentését, melyben példa nélkül állónak nevezte a barátságot Lengyelországgal, és azt a felajánlását, hogy magyarországi nyaralásra hívott meg több száz lengyel árvízkárosult gyereket.

"Ezt a szövetséget óvni és ápolni kell. Orbán az uniós ügyeket hasonlóan szemléli, mint Lengyelország. Nem fél küzdeni az uniós fórumokon a nemzeti érdekekért. Ilyen politikusra van szükségünk" - mondta a lapnak Konrad Szymanski, az ellenzéki konzervatív Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője.

A lap megemlítette, hogy Orbánnak különleges kapcsolatai vannak Lengyelországgal, ez volt az első külföldi ország, amelyben hosszabb ideig tartózkodott, később is számos alkalommal megfordult itt, egyebek között a néhai II. János Pál pápa lengyelországi látogatásain.

Engelmayer Ákos, a rendszerváltozás utáni első varsói magyar nagykövet felidézte, hogy a Fidesz annak idején a krakkói Jagelló Egyetem - azóta elhunyt - professzora, a második világháború idején a Budapest és London között ingázó, a londoni emigráns lengyel kormánnyal kapcsolatot tartó lengyel futárok legendás főnöke, a kommunista rendszer idején többéves börtönbüntetést szenvedett Waclaw Felczak professzor ösztönzésére és biztatására alakult meg.

"Az, hogy első hivatalos látogatására éppen Lengyelországba látogatott, hatalmas jelentőséggel bír nemcsak a kétoldalú kapcsolatok, hanem egész Közép-Európa számára is" - mondta a Varsóban élő volt nagykövet. "Orbán úgy véli, ha Lengyelország és Magyarország együttműködik, régiónk hangja erősebb lesz Brüsszelben" - tette hozzá.

Pawel Zalewski, a kormányzó jobboldali liberális Polgári Platform (PP) EP-képviselője arra emlékeztetett, hogy a PP a Fidesz testvérpártja, mindkét tömörülés az Európai Néppártban foglal helyet. "Orbán világos jelzéseket küld, hogy szeretné, ha Lengyelország Magyarország első számú partnere lenne a régióban. Látogatása Varsóban csak egy ezen jelzések közül" - mondta a lengyel EP-képviselő.

A Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap rövid tudósításában kiemelte, hogy Orbán magyarországi nyaralásra hívott meg több száz lengyelországi árvízkárosult gyereket, és idézte Donald Tusk lengyel miniszterelnököt, aki szerint az a tény, hogy Orbán első külföldi hivatalos látogatása Varsóba vezetett, nemcsak a hagyományos lengyel-magyar barátságnak ad nyomatékot, hanem a két ország regionális és az EU keretében zajló együttműködésének nagy jelentőségére is rámutat.