rss      tw      fb
Keres

Porhintés

A Fidesz gazdasági szakértője, Varga Mihály sajtótájékoztatót tartott „Gazdaságpolitikai váltás a megoldás!” címmel. (1) (Varga nem a Fidesz gazdaságpolitikájában tart szükségesnek váltást, holott ez lenne logikus, ha az előző napon történtekből indulunk ki, hanem a kormányéban.)

Egynapos reakcióidőre volt szükség a Fidesz sajtótájékoztatójához, attól számítva, hogy az  Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap hazánkban tárgyaló képviselői befejezték munkájukat és nyilatkozatot tettek közzé. (2) Az EB és az IMF lényegében teljesíthetőnek vélte a kormány által megjelölt 3,9 százalékos hiánycélt  és a „sorról sorra  górcső alá vett” költségvetést.

Fekete nap volt ez a Fidesz gazdaságpolitikusai számára, mert még Joaquín Almunia, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős európai biztos is közleményt adott ki hétfőn:  „…Magyarország megfelelő előrelépést tud felmutatni gazdasági programja tekintetében (…) Magyarország teljesíti az egyetértési megállapodásokban vállalt kötelezettségeit. (…) A kormány jelentős előrelépést tett a válsághoz fűződő, halasztást nem tűrő problémák és a hosszú távú strukturális elképzelések kezelése terén….”(3)

A sokkhatás érthető, hiszen a csepegtetetten tudomásunkra hozott, még mindig titkosan kezelt Fidesz-program részleteinek, az inkoherens elképzeléseknek egyetlen  közös pontjuk van, hogy a megvalósításukhoz szükséges hiányzó pénzforrásokat a nehezen ledolgozott hiány megemelésével akarják előteremteni.

Ez annyira nyílt titok, hogy James Morsink, az IMF delegációjának vezetője – annak érdekében, hogy a Fidesz előtt is teljesen világos legyen a történtek üzenete –  tömören és világosan fogalmazott: ” az IMF nem tolerálna egy 7 százalékos jövő évi deficitet”.

Tegyünk ehhez hozzá még egy további idézetet Almuniától:  „A költségvetési konszolidációt folytatni kell annak érdekében, hogy Magyarország költségvetésének fenntarthatósága tovább erősödjön, az államadósság csökkenjen, és kialakuljon a növekedésre összpontosító szakpolitikáknak kedvező környezet.

Lássuk be, kellemetlen lehet Varga Mihálynak ilyen előzmények után azzal az állásponttal előállnia, hogy: „A kormány egyre kilátástalanabb helyzetbe hozza az országot, a makrogazdasági mutatók nem akarnak a kormány elvárásai szerint alakulni (…) Mélyítik, nem kezelik a válságot(…) az Európai Unió nagy részén mérsékelt növekedés indult meg, csak nálunk folytatódik a csökkenés, szégyene vagyunk a közösségnek.”

Szégyene vagyunk azoknak, akiknek elismerő szavait fentebb idéztük?

Nyilván Varga is olvasta pl. a JP Morgan elemzését, éppen a növekedés várható alakulásáról, és korántsem ilyen borúlátó felütéssel (4), de hiába, az ilyesmi nem illik a „Magyarország a csőd szélén” eddig sikeres projektjébe.

Hagyjuk most azt a tényt, hogy a „magas a hiány”  vészkiáltás  –  a reggelihez, ebédhez és vacsorához adagolva, minden tömegkommunikációs forrásból – mikor maradt el a Fidesz retorikájából, hogy most egy zsonglőr – mondhatnánk „trükkös” – mutatványaként hirtelen elfogadható megoldásként kerüljön elő. Tegyük zárójelbe azt is, hogy mennyire  (nem) „szakmai” dolog, egy-egy mutatóval leírni egy  gazdaság állapotát. (Jelenleg a növekedés elmaradása és a munkanélküliség emelkedése a favorit, minden kontextus felvázolása nélkül.)

Ez az írás – csak a látszat elkerülése érdekében hangsúlyozom –, nem gazdasági elemzés. Pusztán a tények számbavétele, s a helyzetre adott politikai válasz ízlelgetése. (Meg egy „szociálpszichológiai kísérlet” nem önkéntes részvevőjének felvetése: mégis meddig lehet elmenni egy ország  homályban tartásában? )

Kíváncsian figyelem, sikerül-e a hírnek áttörnie annak a „második valóságnak” a falát, amelyet a Fidesz által felépített médiabirodalom teremtett a csak azt fogyasztók számára. Mennyire sikerül valós vita tárgyává tenni a gazdaságpolitikai alternatívákat a társadalmi nyilvánosságban? Ritka az ilyen kegyelmi pillanat, amikor a realitás ekkora erővel tör be egy pszichózis alatt tartott kommunikációs térbe.

Érdekes felidézni, mit mondott erről a dologról Orbán Viktor idén nyáron. Az Index számolt be arról a nyilatkozatáról, amelyet az MTV-nek adott Brüsszelből, „ Orbán: A Fidesz gazdaságpolitikáját támogatni fogják külföldön”- címmel. (5)

„A Fidesz gazdaságpolitikája valószínűleg komoly megértésre, támogatásra talál majd külföldön, de ha nem találna, ’mi akkor is meg fogjuk csinálni’ (…) a költségvetési egyensúlyt az európai kormányok hajlandóak voltak zárójelbe tenni, a magyar kabinet azonban ’szent tehénként’ kezeli azt.(…) Arra a kérdésre, hogy… tájékozódott-e az IMF, illetve az Európai Unió vezetésénél arról, hogyan reagálnának az IMF-hitelek újratárgyalásáról szóló megkeresésre, a pártelnök közölte: a nemzetközi pénzügyi szervezetek pontosan tudják, hogy új tárgyalópartnerük lesz.” (7)

Ebben a kontextusban kellett kezelnünk az utóbbi hetekben minden költségvetés-kritikát, amelyek a lényege az volt, hogy a hiány nem a kormány által teljesíthetőnek tekintett 3,8  százalék lesz, hanem meg fogja haladni a 7 százalékot. S mindezek fényében (főleg, mert új érvek nem hangzottak el) érthetjük meg, vajon mit gondol a Fidesz szakpolitikusa a sajtótájékoztatón többször hangsúlyozott „teljes gazdaságpolitikai váltásról”. Pontosan azt, hogy a Fidesz nem fogja sajnálni feláldozni azoknak az erőfeszítéseknek az eredményeit, amelyeket az ország a hiány leszorítása érdekében vállalt, illetve elviselt.

A sajtótájékoztatón jelen lévők is firtatták az elhangzottak alapján, hogy mi történt az IMF és a Fidesz vezetőségnek találkozóján. Erre Varga válasza ez volt: „a Fidesz, az IMF-hez hasonlóan, nem tolerálja a hiány gazdaságpolitikáját, ’Mi olyan gazdaságpolitikát szeretnénk, amelyik egyre kevesebbet vesz el az emberektől”

Ez a mondat fából vaskarika, de világos: a Fidesz nem változtat.

De az ország még változtathat a véleményén!


(1) http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=141691
(2) http://nol.hu/gazdasag/20091117-meggyozo_volt_a_kormany
(3)  http://hvg.hu/gazdasag/20091116_Almunia_magyar_konszolidacio_koltsegvetes.aspx
(4) http://www.hirszerzo.hu/cikk.jp_morgan_magyarorszag_tulteljesito_lehet_a_tersegben.130359.html
(5) http://index.hu/belfold/2009/06/18/orban_a_fidesz_gazdasagpolitikajat_tamogatni_fogjak_kulfoldon/
(6) Az interjú megnézhető: http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/06/17/23/Az_Este_2009_junius_17_.aspx


Két további részlet az interjúból:

– „Van néhány nagy téma, amelyben szerintem meg fog változni Európa hangulata. A bevándorlás ügyében, sokkal inkább Európa-barát, tehát az itt lakó emberek érdekét védő politikára számíthatunk. Családpolitikában, ami eddig egy mellékes témának tűnt, ez egy fő téma lesz. Általában a gyermeknevelés támogatása, a családok támogatása. Rend, bűnözéssel szembeni fellépés. Ezek mindazok a jobboldali témák, amiket az Európai Néppárt jól fogalmazott meg, mindenki látja, hogy biztonságot, a bűnözők börtönbe juttatását, a törvénytisztelő emberek védelmét ma Európában a jobboldali pártoktól lehet remélni. Ugyanez a helyzet a munkával. A baloldaliak számára fontosabb a pénz, mint a munka. A jobboldal számára fontosabb a munka, mint a pénz. Ezért mi egy munkahelyteremtő politikát folytatunk, ami nagyon sikeres egész Európában, és láthatóan találkozott a választópolgárok tetszésével is.”

– „Kérdés: – Itt Brüsszelben néhány diplomata háttérbeszélgetéseken azt mondta, hogy az európai ellenzéki pártokat általában kíméletre és türelemre kérik a nehéz helyzetbe került kormányokkal szemben. Önhöz érkezett ilyen megkeresés? Hogy legyen kíméletesebb mondjuk a Bajnai-kormánnyal szemben? 
O.V.: – Hát hiába is kerestek volna. Ki is kértem volna magamnak, Brüsszel nem Moszkva. Szépen is néznénk ki, hogyha Brüsszelből küldenének instruktorokat, meg tanácsadókat, mint hajdanán a kommunista időkben tették ezt Moszkvából. Hát álljon meg a menet! Mi egy nemzeti párt vagyunk, a magyar érdekek mentén járunk el úgy, ahogy a magyar emberek érdeke követeli meg, nem úgy, ahogy Brüsszelben gondolják a magyar emberek érdekét. Másfelől azért Gordon Brownt nem irigyelném, úgy agyonverte ott a Camerun vezette konzervatív párt, hogy az se biztos, hogy túl tudja élni a következő néhány hónapot. Tehát ez a fajta segítség, amit Gordon Brown kapott a Camerun vezette Konzervatív Párttól, az utolsó legyen az álmaim között azt gondolom.”

***

További információk az IMF jelentésében:
http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2009/pr09410.htm