rss      tw      fb
Keres

A házelnök és a „gumicsont”


Régóta tudjuk, de nap, mint nap újabb és újabb bizonyságát kapjuk annak, hogy Kövér László erkölcsi és politikai értelemben egyaránt alkalmatlan és méltatlan az Országgyűlés elnöki tisztére. A házelnök legutóbb a Duna televízióban fejtette ki – fogalmazzunk udvariasan – sajátos nézeteit. Egyrészt nemzetárulónak nevezte azt a magyar politikust, aki az általa vezetett párt élén ismét bejutott a szlovák parlamentbe, miközben a Kövér szívének és ideológiájának kedves másik magyar párt nem. Ez nyilván bosszantja a házelnököt, aki bosszúságában összevissza beszél. De ez valójában már nem számít, hiszen tudjuk, ebben az országban mindenki nemzet- és hazaárulónak számít, aki nem a kormánypárt ideológiáját szajkózza, akinek esetleg más a politikai véleménye, felfogása.

Súlyosabbnak tartom Kövérnek azt a kijelentését, amelyben az ügynökvitát „gumicsontnak”, „álvitának”, „pótcselekvésnek”, majd, hogy még fokozza, „értelmiségi belügynek” nevezi. Mondja ezt annak a pártnak az egyik vezető politikusa, amely párt hétről hétre újabb és újabb törvényjavaslatokat visz be a házba, elítélve a kommunizmust, a kommunista diktatúrát, kollektív bűnösnek nevezve az MSZP-t és általában a baloldali politikát, megemlékezve ugyanakkor annak áldozatairól, a kitelepítettekről, s hamis történelmi összefüggésekbe ágyazza a szocializmus magyarországi történetét. Amely történetre persze nem lehetünk büszkék, de ettől még – vagy éppen ezért – szükség lenne a kritikus, de objektív szembenézésre, értelmezésre, a múlt feldolgozására. Azáltal, hogy a Fidesz akadályozza az ügynöktörvényt, pontosan ezt a folyamatot akadályozza. Mégpedig azért, mert nem érdekelt abban, hogy az ország, a társadalom szembenézzen mindazzal, ami 1945 és 1990 között történt. Ha ugyanis megteremtődne a lehetősége a múlt értelmes és kritikus feldolgozásának, akkor értelmét vesztené a kormánypárt és a házelnök irracionális gyűlölködésre épülő politikája a baloldallal szemben. Kövér ezt nem akarja, ellene van a társadalmi megbékélésnek, neki – akárcsak a miniszterelnöknek – az az érdeke, hogy fennmaradjon, sőt fokozódjon a magyar társadalom ideológiai és érzelmi alapú szétszakadása.

Van itt azonban még valami. Amikor ugyanis a házelnök „gumicsontnak” nevezi az ügynöktörvényt, a vele kapcsolatos vitát, azoknak az embereknek a becsületébe gázol bele, akik áldozatai voltak a megfigyeléseknek. Azoknak az embereknek az emlékeit, életük történéseit, szenvedéseit, megaláztatásait nevezi „gumicsontnak”, akiket meghurcoltak, akiknek az életébe belegázoltak, akiknek az életét tönkretették. De azokba az emberekbe is belerúg, akiket megzsaroltak, kihasználták a félelmüket, gyengeségeiket, s besúgásra kényszerítették. Kövérnek ez a kijelentése mindenkit megaláz, a mögötte rejlő attitűd elszomorító pontossággal mutatja, miért alkalmatlan ez az ember rá, hogy a magyar Országgyűlés elnöke legyen.

(Niedermüller Péter)


________________


Lásd hírösszeállításunkat:

Kövér és Lázár az ügynöktörvényről: értelmiségi belügy, Schiffer András nem javasolhatHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!