rss      tw      fb
Keres

Lengyel vendégek: Orbánt szeretnék miniszterelnöküknekAz MTI tudósítása szerint különbuszokkal fogadták a Nyugati pályaudvarra megérkező 800 lengyel vendéget, akik azért jöttek, hogy a nemzeti ünnepen személyes jelenlétükkel is kifejezzék rokonszenvüket Magyarország és az Orbán-kormány politikája iránt. A vendégeket 200 főnyi lengyel csoport várta lengyel és magyar zászlókkal, transzparensekkel. Mások között jelen volt Csizmadia László, a békemenetet szervező Civil Együttműködési Tanács (CET) elnöke*. A Budapest utcáin vonuló lengyelek folyamatos Viktor Orbán kiabálás mellett „free Hungary”-t követeltek.


Lengyel szimpatizánsok a Nyugati pályaudvarnál - MTI Fotó: Marjai János
 

Frankfurtból, Európa más országaiból és Ausztráliából érkező lengyelek

Egy honfitársaira várakozó 63 éves lengyel férfi az MTI-nek nyilatkozva elmondta: ő Wroclawból érkezett már korábban autóbusszal, és a Varsóból érkező szerelvényre várakozó lengyelek többsége is wroclawi. Mint mondta, ő Németországban, Majna-Frankfurtban él, ahová 1986-ban Magyarországon keresztül emigrált, de rendszeresen hazajár, és figyelemmel követi a lengyel belpolitikai eseményeket. A budapesti ünnepre nemcsak Lengyelországból, hanem más európai országokból is érkeztek lengyelek, főként a Gazeta Polska című jobboldali lengyel hetilap klubjaihoz tartozó személyek – mondta. Ő azért tartja fontosnak, hogy Budapesten legyen, mert ki akarja fejezni rokonszenvét az Orbán-kormány iránt. A Múzeumkertből a Várba vonuló tömegben egy 6-8 év körüli, ausztrál zászlót lengető kislány fakasztott mosolyt az emberek arcára, aki egymaga skandálta: „Viktor! Orbán!” A nő anyja az [origo] tudósítójának azt mondta, hogy ő Ausztriában élő lengyel, a férje ausztrál. Szerinte a budapesti tüntetést jó alkalom a hasonló gondolkodású lengyeleknek arra, hogy összegyűljenek a világ minden tájáról. Elmondta azt is, hogy katolikusok, és örülnek annak, hogy a magyar alkotmányban benne van a keresztény alapokra való utalás. Egyébként a napokban volt egy Orbán-interjú a lengyel tévében, amelyben arról beszélt, hogy szembe kell úszni az árral, és ezzel ők nagyon egyetértenek. Az Origo tudósítója több vonulónál is keresztény jelképeket látott, voltak, akik Jézus-szobrot cipeltek.

Egy dúsbajszú lengyel tüntető azt mondta, ezzel a kiállással haza is üzenni akar, mert szerinte otthon is nagy baj van a baloldali vezetéssel. Nem tetszik neki, hogy a lengyel kormány mennyire kiszolgálja a bankokat és a gazdagok érdekeit. Szerinte az a lényeg, hogy az EU diktatúrája ellen közösen kell kiállni.


Orbánt szeretnék lengyel miniszterelnöknek

Az Origo által megkérdezett lengyelek Orbán Viktorért jöttek Magyarországra. Szerintük Orbán bátor harcot folytat az EU ellen, és Lengyelországnak is hasonló harcot kellene folytatnia. Az egyik lengyel békemenetes azt mondta, azért szeretnék Orbán Viktort lengyel miniszterelnöknek, mert ő tisztességes ember, míg az ő mostani miniszterelnökük [Donald Tusk] vacak, akit Gyurcsány Ferenchez tudna hasonlítani. Eztán elkiáltotta magát: „Szabaduljatok meg az Európai Uniótól!”.

Egy lengyel nő azért vállalta a hosszú utazást Budapestre, mert tudja, hogy milyen népszerűtlen most Orbán Viktor az Európai Unióban, így most több támogatásra van szüksége, mint eddig bármikor.


„Orbán Viktort szeretnénk lengyel miniszterelnöknek” – Pethő András fotója – az Origo képgalériája 


Liberális pestis és erkölcsi fertő

Az MTI tudósítása szerint „több vendég a lengyel-magyar barátságot hirdető transzparenst tart a magasba a zsúfolásig megtelt Múzeumkertben. A pulpitus közelében lévő egyik vásznon pedig az olvasható: „Isten óvd meg Magyarországot és Lengyelországot, védd meg Európát a liberális pestistől és az erkölcsi fertőtől!”.

A Múzeumkertben a lengyelek között feltűnt egy tucatnyi litván zászlós fiatal is. Az [origo] tudósítójának azt mondták, azért jöttek, hogy kifejezzék támogatásukat Magyarország iránt.

Egyikük, egy egyetemista szerint a litván médiában sokat lehet olvasni az új magyar alkotmányról, melyet ő is olvasott és nagyon jónak tart. Szerinte tartalmazza azokat az értékeket, amelyekre az életben szükség van. Útjukat egy litván alapítvány fizette, nekik csak szállást kellett rendezniük.


Kaczynski-közeli hetilap volt a főszervező

A mintegy ezer lengyel állampolgár utazását, aki részt vett a Békemenet nevű kormányhű rendezvényen, a Gazeta Polska című, a Jaroslaw Kaczynski-vezette a Jog és Igazságosság Pártjához közelálló hetilap szervezi. A Jog és Igazságosság pártja következetesen kiáll a magyar kormány mellett, támogatják Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikáját, amely szerintük – ha eredményes lesz – az egész közép-európai térség számára pozitív változásokat hozhat, közölte az atv.hu-val a volt Kaczynski-kormány szóvivője, Jan Dziedziczak. Az interjúban elmondta: „Nagyon csodálom Orbán Viktort azért, amit tesz, hogy nincs kisebbségi komplexusa, mint sok volt kommunista vezetőnek, akik mindent megtesznek Brüsszel dicséretéért.”

A Népszabadság idéz a Gazeta Polska főszerkesztőjének blogjából: „A lengyelek meg tudják védeni államukat, önmagukat és gyermekeiket attól, hogy ellenséges etnikumok (németek és zsidók) rabszolgái legyenek, ha lengyel politikai pártokra szavaznak. Most egyetlen ilyen párt van, a PiS.”

A lengyel menet szervezője, Thomas Sakiewicz az [origo]-nak azt mondta, sok segítséget kaptak az utazás megszervezéséhez a magyaroktól. Az [origo] kérdésre, hogy milyen anyagi támogatást kaptak, azt mondták, természetesen kapcsolatban álltak a magyar kormánnyal is, de a legnagyobb segítséget a CET nevű szervezettől kapták. Azt hogy ez milyen arányban oszlott el, nem tudta megmondani.

***

Saját Orbánra vágynak – a Népszabadság írása

Miklós Gábor március 14-ei írása szerint a lengyelek „megosztottságukban olyan vezérről álmodnak, aki egyesíti az erőket, és kiutat mutat az ’eurokolhozból’.”

„A lengyel jobboldal kormányváltásra készül. A hirtelen optimizmusra az adott okot, hogy a kormányzó Polgári Platform (PO) egyik képviselője, Lukasz Gibala elhagyta eddigi frakcióját, és átlépett a Palikot Mozgalma (RP) balközép protesztpártba. A kormánytöbbség ezzel háromfősre csökkent. A jobboldali ellenzék fő ereje, a Jog és Igazságosság (PiS) párt bizakodik, hogy a PO-t elhagyják más képviselők is, s a középjobb liberálisoknak a parasztpárttal (PSL) alkotott koalíciója szétesik a várható fájdalmas gazdasági-szociális reformok miatt. Azt is biztatónak érzik, hogy Donald Tusk kormányfő kedveltsége a mélyponton van. Ennek oka nemcsak a saját pártján belüli sok személyes vita, de az is, hogy elkerülhetetlenek a sok réteget sújtó megszorítások. Igen ám, de eközben a lengyel jobboldali ellenzék is darabokra hullott – Jaroslaw Kaczynski a PiS elnöki posztját ugyan meg tudta őrizni, de a vezérelven alapuló párt támogatottsága az ő népszerűségével együtt zuhan. A pártot számos személyisége elhagyta, s most a jobboldali frakciók azonkívül, hogy Tuskot és a reformterveit támadják, főleg egymással vannak elfoglalva.

A lengyel jobboldalnak ez a kaotikus állapota magyarázza az intenzív Orbán Viktor-imádatot ebben a közegben. A magyar kormányfőben látják évek óta azt a karakánul jobboldali személyiséget, aki képes volt egyesíteni a jobboldalt, szembeszállni a liberálisokkal és a baloldallal, s persze odamondogat az EU-nak is.”

„A lengyel jobboldal meglehetősen euroszkeptikus és karakteresen németellenes… Tuskot a jobboldali közeg ’Brüsszel és Berlin vazallusának’ nevezi.”

„A PiS és a belőle kiszakadt pártok szellemisége avíttan klerikális és nacionalista. A ’honvédő szellemiség’ most elsősorban az unióval szembeni ellenállás követelésében érvényesül. Ezért is vágynak egy ’lengyel Orbánra’ , aki egyesíti a nemzeti és a katolikus erőket, és kivezeti az országot az ’eurokolhozból’… Lengyelország tehát belpolitikai nyugtalanságát exportálja Magyarországra. A jelszavak, amelyeket majd itt hangoztatnak, a lengyel politikának szólnak, ám ott erre a szövegre nincs nagy kereslet.”

***

Az Index videói

_____________________

* A CET, a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET – célja a nemzetépítés és szellemi honvédelem) „mintegy hatszáz szervezetet átfogó Kárpát-medencei civil hálózat”, amelynek elnöke Csizmadia László, aki egyben alapítója és szóvivője a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF), és alapítója a Patrióta Európa Mozgalomnak is. Emlékeztetőül: Csizmadia László szerint „téves az a felfogás, hogy a civilek feladata az ellenzékiség lenne”; ő nevezte „civil hadseregnek” a Bayer-féle békemenetet; levelet írt Barrosónak (Fricz Tamással együtt), hogy „megdöbbenésüket fejezzék ki a 495 millió euró tervezett elvonása miatt”; feljelentette a Klubrádiót Hannes Swobodánál (szintén Fricz Tamással), mert szerintük a Megbeszéljük című műsorban Schmitt Pál likvidálásáról beszélgettek. Stb.
Március 13-án egyébként bejelentették, hogy Polgárportál címmel internetes hírújságot indít március 15-én a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) a nemzeti ünnep tiszteletére.
Március 15-én pedig a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET), a Gazeta Polska című lengyel hetilap és háromszáz klubjának képviselői Budapesten szerződést írtak alá arról, hogy együttműködnek a Patrióta Európa Mozgalomban, amelynek célja Csizmadia szerint „a civil nemzetépítés” és a civil kontroll gyakorlása Európa felett, mert Európa szerkezete „recseg-ropog” és „a pénzhatalom térdre kényszerített” minden uniós tagállamot.

Csizmadia egyébként az MTI híradójának az újabb „békement” elején lépkedve újabb békepárti nyilatkozatot tett: „A hamu alatt izzik a parázs, a lőport szárítva hagyjuk, és ha olyan dolog történik, hogy be kell újra gyújtani a kanócot, be fogjuk, mert ki fogunk állni egész Európáért.”Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!