rss      tw      fb
Keres

Becsületbeli ügy, de kié is?


(egy hír margójára)

 

A hír: „Pleskó Pál orosházi önkormányzati képviselő csütörtökön pert nyert Varga Zoltán miniszter ellen. Még 2008-ban Orosházán, az árpádsávos zászlóról való vita közben félművelt analfabétának nevezte az azóta önkormányzati miniszterré kinevezett Vargát.


Pleskó Pál
(Forrás: Orosháza hivatalos honlapja)

Pleskó Pál napirend előtt közölte, hogy pert nyert (…) Varga Zoltán ellen (…), aki feljelentette becsületsértésért. A per megjárt minden fokot, végül tegnap kimondta a Legfelsőbb Bíróság: Pleskó nem követett el bűncselekményt, kifejezései nem voltak gyalázkodók, a véleménynyilvánítás pedig nem bűncselekmény. „Visszakaptam a becsületemet” – mondta a politikus, aki beszédét állva tartotta, és közben elővett egy árpádsávos zászlót, amelyet többször meg is csókolt.” (1)

Ha az olvasónak gyanús, hogy hírből hiányzik a lényeg, az előzményekre rákeresve a neten megtudhat néhány részletet:

„Varga Zoltán, az orosházi önkormányzat képviselőtestületének akkori szocialista frakcióvezetőjeként, a 2008. június 12-ei testületi ülésen azt kifogásolta, hogy ’Orosháza polgármestere a Jobbiktól átvett egy árpádsávos zászlót, olyat, amilyen alatt a Magyar Gárda is masírozott. Úgy vélte, hogy a mai politikai konstellációban ez a cselekedet a magyar fasizmus újjáéledésének egyik jelképe lehet, s követelte a zászló visszaadását.’ (…) Pleskó Pál a frakcióvezető által benyújtott (…) határozati javaslattal nem értett egyet. Kifejtette: a vitatott zászló az Árpád-ház államiságot jelképező zászlajaként ismert, s például a nyolc történelmi zászló egyike (ez első), melyek előtt a kormánytagok ma is esküt tesznek. Akkor is azt mondta, ma is megerősítette véleményét: nem a zászlót kell büntetni azért, mert a nyilasok bemocskolták. Egyben minősítette is a minisztert: azt mondta, hogy Varga Zoltán félművelt, analfabéta.” A cikk szó szerint idézi Pleskót, aki többek közt ezt mondta: „A Legfelsőbb Bíróság döntése bebizonyította: az igazság az én oldalamon volt, s nem vagyok bűnöző. A feljelentőmről egyébként véleményt mondtam, s nem tényt állítottam. Büszke vagyok, de sajnálom, hogy a pereskedés másfél éve valamelyest elterelte figyelmemet a városért végzett érdemi munkáról.” (2)

Hagyjuk most a közbeszéd kocsmai szintre süllyesztését, amely – én nem egalizálok –elsősorban a verbális agressziót a nagypolitika szintjére emelő jobboldal „érdeme”. Inkább nézzük meg, mi lesz egy sértő megjegyzésből, ha a bíróság utóbb nem tartja büntetendőnek. Pleskó frakcióvezető – az orosházi önkormányzat MDF-es képviselője (3) – például egyenesen úgy gondolja „A Legfelsőbb Bíróság döntése bebizonyította: az igazság az én oldalamon volt, s nem vagyok bűnöző.” Azt is mondta a híradások szerint, hogy „Visszakaptam a becsületemet” – s mindeközben az árpádsávos zászlót csókolgatta.

Tiszta sor: az ő fejében a döntés arról szólt, hogy mivel a véleménye nem minősült büntetendőnek, egyben igaza van abban a vitában is, amelyben ezt a véleményét politikai ellenfele fejéhez vágta. Sőt, egyenesen ő az, aki a becsületét visszakapta. S ne legyenek kétségeink afelől, hogy a véleményét sokan osztják. A becsületsértési ügyben alulmaradt akkor még önkormányzati képviselő, ma már önkormányzati miniszter, nemcsak a becsületét nem tudta megvédeni, de az igazságát sem a helyi társadalom előtt, miszerint az árpádsávos zászló semmilyen módon nem hozható kapcsolatba egy önkormányzattal (4).

Ez a kérdés nem tartozott egy becsületsértési ügyet tárgyaló bíróság kompetenciájába, sőt, a bíróságnak arra sincs ráhatása, miként hivatkoznak az érintettek egy ítéletre. Ettől függetlenül az eset jó példa arra, hogy az ilyen ügyekben született ítéletek bizony politikát alakító utóéletet élhetnek és gyakran élnek is.

(Hogy egy ítélet miként hat a társadalomban, az hosszú tanulmányok tárgya lehetne. De leszögezhetjük, hogy az igazságszolgáltatástól hiába várunk megoldást a közbeszéd lezüllesztése vagy számos szélsőséges politikai megnyilvánulás ellen. A helyzet nem fog változni, amíg nem lesz meggyőzően jelen egy más mentalitás a közéletben, amely képes hiteles ellenértelmezést vagy tekintélyt képviselni, legalábbis kételyt ébreszteni az ilyen jelenségekkel szemben.)

 

(1)  http://www.mno.hu/portal/676314
(2)  http://csongradmegye.hir6.hu/cikk/36222/091112_pert_vesztett_varga_zoltan
(3) http://oroshaza.hir6.hu/cikk/35340/091017_varoskep_balrol_nezve
(4) http://www.beol.hu/bekes/kozelet/kivonult-az-mszp-folytatodo-arpad-savos-indulatok-oroshazan-162947