rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. március 7.



Bolgár György kérdései 2012. március 7-ei műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy az Európai Bizottság és az összes európai államot magába foglaló Európa Tanács is elfogadhatatlannak tartja a magyar igazságszolgáltatás átalakítását. A bizottság folytatja az ügyben a kötelezettségszegési eljárást. A tanács úgynevezett Velencei Bizottsága pedig, amely szakértő jogászokból áll, a sürgős és teljes átalakításra szólítja fel a magyar kormányt. Mégiscsak mindenkinek komoly fenntartásai vannak, nemcsak a balliberálisoknak? Hogy fogják ezt megmagyarázni?

Másik témánk, hogy a budapesti telecom- és közműcégekre kivetett extra adókkal próbálják megmenteni a BKV-t. Állítólag a kábeltévé-társaságoktól a gázművekig sokan lennének érintettek ebben. És összesen mintegy tizenöt milliárd forintot lennének kénytelenek fizetni a fővárosnak. Ők meg aztán továbbadnák áremelések formájában nekünk?

Ehhez kapcsolódik az az ötlet is, hogy a munkaadók fizessék ki alkalmazottaik budapesti utazási költségeinek 86 százalékát. Vajon még mennyi kreatív elképzelés van a fiókban? És ki meddig terhelhető?

Mit szólnak ezenkívül Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár meghökkentő beszólásához a parlamentben, ahol előtt egy jobbikos képviselő az otthoni fegyvertartás megkönnyítését sürgette, és odaszólt a szocialistáknak, hogy nem ellenük használnák. Mire az államtitkár, most még nem. Ez elmegy?

Mi a véleményük továbbá arról, hogy újabb békemenetet szerveznek a kormánypárti civilek március 15-ére. Az ellenzéki Milla viszont azt javasolta, hogy vidéki támogatói szálljanak fel a békemenetesek ingyen buszaira és így jöjjenek ők is vidékről Pestre. Ügyes?

És végül beszéljük meg, hogy a félelem és a megfélemlítés légkörében folynak a létszámleépítések a Magyar Állami Operaházban. Állítólag az alkalmazottaknak nyilatkozniuk sem szabad.

A témáinkhoz még hozzávehetjük azt a két friss hírt, hogy már az éves hiánycél ötven százalékán van a költségvetési deficit. Egészen brutális lett a februári hiány.

És a másik, hogy 298 forintra javult vagy romlott az euró árfolyama. Hát a mi szempontunkból természetesen romlott. Hogy ez mivel van összefüggésben, valószínűleg azzal, hogy egyes elemzői vélemények szerint a magyar kormány az időt húzza, és nem akar egyelőre tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal. Abban reménykedik, hogy nem kell megegyezni, és kihúzhatjuk valahogy anélkül is. Ezért lebegteti ezt az esélyt vagy ezt a megállapodási szándékot. A piacok viszont ezek szerint idegesen reagálnak rá.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!