rss      tw      fb
Keres

A hétfő híreiből: élő közvetítés, kilakoltatási döntés, nem tűntek el az eltűnt videók
Válogatás a 2012. március 5-ei hírekből, írásokból: Élő közvetítés a Fox televízióban a washingtoni magyar nagykövet rezidenciájáról – Új eljárás egy 90 éves székesfehérvári asszony és fiai kilakoltatásának ügyébenDávid Ferenc: Ravaszdi, a ligeti csősz (részletek) – Egyszerűsödnek a fegyvertartás szabályai – Ötvenötmillióba került Schmitt Pál díszőrsége (részlet) – Völgyesi: eltűnhettek a 2006-os rendőrségi videók – ORFK: nem tűntek el a 2006-os videók, a Balsai-bizottságnak adták ki őket


Élő közvetítés a Fox televízióban a washingtoni magyar nagykövet rezidenciájáról

A washingtoni követségi szakácsok Embassy Chef Challenge elnevezésű, csütörtöki éves versenyét vezette fel az az élő közvetítés, amelyet Magyarország egyesült államokbeli nagykövete, Szapáry György rezidenciájáról adott élő kapcsolással hétfőn az amerikai Fox televízió 5. csatornája.

A műsorban Merényi Viktor, a nagykövetség séfje Szapáry-májat készített, és elmondta, hogy az étel a nagykövet dédapjáról, Szapáry Gyula grófról kapta a nevét, aki 1890–1892-ben Magyarország miniszterelnöke volt.

Szapáry György Holly Morrisnak, a Fox5 riporterének úgy nyilatkozott, hogy 13 hónapos nagyköveti tevékenysége során nagyon sűrű programot bonyolított le, kiemelve a kulturális rendezvényeket, az amerikai magyarokkal lezajlott találkozóit és az ország egyetemein tartott előadásokat, megemlítve, hogy a legutóbb a Yale-en mondott beszédet.

A misszióvezető a dolgozószobájában bemutatta annak a két amerikai újságírónak a fotóját, akiket tavaly a tripoli magyar nagykövetség közbenjárásával sikerült kiszabadítani Moammer Kadhafi líbiai diktátor börtönéből.

Magyarországgal kapcsolatban beszélt az ország kulináris és kulturális hagyományairól. A rezidencia konyháján a nagykövet bemutatott egy családi címerrel ékesített ezüsttálcát, valamint dédapjának egy kis méretű portréját. Elmondta azt is, hogy a követségnek saját rockegyüttese van, a The Diplomats. A Fox reggeli műsora az egy grúz taggal kiegészült zenekar műsorából kétszer is ízelítőt adott (billentyűs: Hermann Mária, szaxofon, basszusgitár: Veisz Ákos, dob: Mihálkó Sándor, szólógitár: David Rakviasvili, vokál: Gedeon Béla).

A magyar ízmester, Merényi Viktor 2010-ben második helyezést ért el a diplomáciai séfek washingtoni versenyén, ezért tavaly a szabályok értelmében nem indulhatott a rendkívül népes mezőnyben, de idén ismét a tűzhelyhez áll. (MTI)

***

Új eljárás egy 90 éves székesfehérvári asszony és fiai kilakoltatásának ügyében

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú bírósági ítéletet, új eljárás lefolytatását és a végrehajtás felfüggesztését rendelte el a Székesfehérvári Törvényszék annak a 90 éves székesfehérvári asszonynak és fiainak az ügyében, akiket hiteltartozás miatt már tavaly ki akartak lakoltatni. A Fejér Megyei Bíróság szóvivője az ügy előzményéről elmondta: Vincze Józsefné 2007-ben zálogkötelezettséget vállalt egyik fiának szabad felhasználású hitelfelvételéhez. A kötelezettség fedezeteként a háza szolgált. Miután a férfi vállalkozása nem sikerült, és a hitel törlesztőrészlete a duplájára nőtt, amelyet már nem tudott fizetni, a házat 2009-ben elárverezték. A férfi pert indított a végrehajtás elutasítása és a kölcsönszerződés érvénytelenítése végett. A keresetet a bíróság első fokon elutasította.

Az ítéletet másodfokon a Székesfehérvári Törvényszék hatályon kívül helyezte. Az elrendelt új eljárásban a felperesnek – az idős asszony fiának – pontosítania kell a keresetet, azaz részletesen meg kell jelölnie, hogy a kölcsönszerződésnek mely részeit tartja érvénytelennek.  A kilakoltatás végrehajtását a bíróság az új eljárás befejezéséig felfüggesztette. (MTI)

***

Dávid Ferenc: Ravaszdi, a ligeti csősz (részletek)

„Olyan szabályozási tervet ismertünk meg a napokban, amely a három közlekedési vállalkozási csoport irdatlan méretű (külső) finanszírozási igényét látszólag nem terheli a lakosságra, ugyanakkor a munkáltatókat nyíltan kényszeríti a jelenleginél sokkal nagyobb terhet jelentő utazásiköltségtérítésre. Röviden: a pazarló, irracionálisan szervezett, tartósan veszteséges és merev szerkezetű személyszállítási tevékenység felesleges költségeit nem kis részben a vállalkozói szféra nyakába akarják varrni. (Persze az örök kérdés most is aktuális: ki áll a sor végén?)

A ma érvényben lévő szabályozás szerint a munkáltatónak a munkába járás költségeit kizárólag helyközi (távolsági) viszonylatban kell megtérítenie, mégpedig legalább a jegy árának 86 százalékában, havonta maximum 30 ezer forint + évenkénti inflációs indexszel növelt mértékben. A leírt új ötlet szerint (már az Országgyűlés előtt van, T/6044. számon) a jövőben a helyi (közigazgatási határon belüli) jegyés bérletárak 86 százalékát is meg kell téríteni a munkavállalónak, a 30 ezer forintos korlát feloldásával párhuzamosan. (Határ a csillagos ég.)

Mindezt akkor (2012. július 1-jén) tervezik bevezetni, amikor az idei –792 ezermunkavállalót érintő – 19 százalékos minimális béremelés és a 15 százalékos garantált bérminimum-(szakmunkás-minimálbér-) emelés csaknem összeroppantja a kis- és középvállalkozókat, amikor az elvárt béremelés teljesítésére nemcsak az üzleti vállalkozások, hanem a közszolgálati vállatok sokasága is képtelen.

Akkor, amikor a bérkompenzáció második elemét is be kell vezetni (21 milliárd forint elkülönített állami forrásból), mert számos vállalkozás saját erőből képtelen az ötszázalékos bérfejlesztésre.

Akkor, amikor a hazai vállalkozások hiteloldalról ’kiszáradtak’, a beruházási aktivitás visszaesett, a munkanélküliségi ráta tartósan 11 százalék körüli, és a gazdaság gyakorlatilag stagnál.” (Népszabadság)

***

Egyszerűsödnek a fegyvertartás szabályai

Az Országgyűlés 278 igen szavazattal, 19 nem és 30 tartózkodás mellett elfogadta a lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvény módosítását, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezett.

A jogszabály több könnyítést is hoz a vadászoknak és a sportlövőknek. A korábbi tiltást feloldva engedélyezik például a házilagos lőszerszerelést és -újratöltést azoknak, akik elvégezték a szükséges tanfolyamot. A szerelést csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet végezni, és kizárólag saját célra.

Fontos változás az is, hogy ha a rendőrség bevonja egy vadász fegyvertartási engedélyét, akkor arról kötelező hivatalosan értesítenie az illetékes vadászati hatóságot.

Egyszerűbb lesz az új fegyver vásárlása, ha valakinek már van fegyvertartási engedélye. A törvény hatályba lépése után már nem kell a rendőrségtől előzetesen megszerzési engedélyt kérni, a fegyvert külön engedély nélkül meg lehet vásárolni, majd azt bemutatva a rendőrségen bejegyzik a megszerzést a fegyvertartási engedélybe.

A jogszabályhoz végrehajtási rendelet is kapcsolódik: az egyik legjelentősebb változás az lesz, hogy ezután a fegyvertartási engedély visszavonásig érvényes, vagyis megszűnik az a jelenlegi gyakorlat, hogy ötévente meg kell újítani. (MTI)

***

Ötvenötmillióba került Schmitt Pál díszőrsége (részlet)

„Idén januártól hetvenöt fős palotaőrség vigyázza Schmitt Pál köztársasági elnök várbéli rezidenciáját. A 32-es Nemzeti Honvéd Díszegység protokolláris feladatokat lát el a Sándor-palotánál, minden nap tizenkettő órakor fegyveres alaki bemutatót, óránként pedig őrségváltást tartanak. Az új egység a hagyományőrzés és teremtés mellett elsősorban turisztikai látványosságot nyújt. De vajon akkor, amikor a honvédelmi büdzsé még a szaktárcát vezető miniszter szerint is soha nem látott módon szűkült le és folyamatosak a megszorító intézkedések, adódik a kérdés: mennyibe is kerül az államfő saját díszőrsége.”

„A HM sajtóosztálya kérdéseimre azt a tájékoztatást adta, hogy az állomány ’napi kiképzési feladatai során’ a laktanyában gyakorló öltözetet használnak, amelyet – alapnorma szerint – a támogató dandár saját raktári készletből biztosítanak. A Palotaőrség úgynevezett ’díszelgő egyenruhája’ csak díszítőelemeiben tér el a Koronaőrség és a Díszzászlóalj hasonló ruházatától. ’A palotaőri állomány ellátása és minimális raktárkészlet megalakítása érdekében díszköpeny, díszzubbony, lovagnadrág, csizma, díszöv, díszkesztyű, ékítmények és kiegészítő cikkek, valamint 1861M típusú gyalogos tiszti szablyát szereztek be mintegy 55 millió forint értékben. A beszerzések 2011-ben érvényes szerződések keretében valósultak meg’ – közölte a szaktárca.” (Népszabadság)

***

Völgyesi: eltűnhettek a 2006-os rendőrségi videók

Völgyesi Miklós szerint a rendőrség 2006 őszén készített felvételeket a brutális őrizetbe vételekről, azonban ezeket feltehetően még a kormányváltás előtt eltűntették, megsemmisítették, mivel a kirívó törvénytelenségeket bizonyították volna – írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

A nyugalmazott büntetőbíró – aki közreműködött a Balsai-jelentés elkészítésében – a lapnak azt mondta: a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie.

Völgyesi tavaly terrorcselekmény gyanújával tett büntetőfeljelentést a 2006 őszi rendőri erőszak miatt, ehhez feljelentéskiegészítést nyújt be a most nyilvánosságra került felvételek miatt.

A lap felidézte: a Hír Televízió pénteki Célpont című műsora két olyan rendőrt kutatott fel, aki a 2006. október 23-i nemzeti ünnepen a megemlékezőkre lövöldözött. Egyikükről egy rendőrségi felvételt is bemutattak, amin az látható, hogy rálő az őt fényképező emberre.

Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint a Célpontban közzétett felvételek a rendőri vezetők büntetőjogi felelősségét vetik fel – írta a lap. (MTI)

***

ORFK: nem tűntek el a 2006-os videók, a Balsai-bizottságnak adták ki őket

A 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el – jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn. Makula György közölte: az ORFK még 2010-ben minden dokumentációt, beleértve a videofelvételeket is, átadta a történteket vizsgáló országgyűlési albizottságnak és Balsai István miniszterelnöki megbízottnak, így egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el.

A rendőrség legutóbb 2010-ben adta át az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága „a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló”

albizottságának, valamint Balsai István miniszterelnöki megbízottnak az ORFK központi irattárában meglévő teljes dokumentáció hitelesített másolatát, beleértve a video- és hangfelvételeket is; a 2006-os eseményekkel kapcsolatban indult büntetőeljárások lefolytatásához a nyomozást végző katonai ügyészségek is megkapták az iratokat és felvételeket. „Azóta egyetlen irat vagy felvétel sem tűnt el a rendőrségi dokumentumok közül” – mondta Makula György.

Az iratok mennyisége több mint 1,5 iratfolyóméter, a dokumentáció 4.432 lapot, 29 elektronikus adathordozót és 5 db videokazettát tartalmazott.

Mint ismeretes, az időközben alkotmánybíróvá választott Balsai Istvánt még országgyűlési képviselőként bízta meg 2010. július elsején Orbán Viktor kormányfő azzal, hogy miniszterelnöki megbízottként készítsen jelentést a 2006 őszén történt erőszakos rendőri fellépésről. (MTI)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!