rss      tw      fb
Keres

Újra fellángolt a vita a muzulmánok integrációjáról Németországban

MTI 2012. március 3., szombat 7:00

Alig egy évvel a muzulmán bevándorlók magas szaporulata alapján az ország hanyatlását jósló Thilo Sarrazin kavarta botrány után Németországban újból fellángolt a vita a társadalmi integrációról, miután egy belügyminisztériumi tanulmány megállapította, hogy a nem német állampolgárságú muzulmán fiatalok szűk egynegyede elutasítja a beilleszkedést.

A 82 milliós országban élő négymilliós muzulmán közösségben a túlnyomó többség elutasítja az iszlám terrorizmust, és kifejezetten pártolja az integrációt. A német állampolgárságú - mintegy kétmilliós - muzulmán népesség 78 százaléka, a német útlevéllel nem rendelkező muzulmánok 52 százaléka törekszik a beilleszkedésre. A belügyminisztérium megbízásából készült csaknem 700 oldalas tanulmányból azonban nem ezek a megállapítások kerültek a lapok címoldalára, hanem az, hogy a 13 és 32 év közötti, nem német állampolgárságú muzulmán fiatalok 24 százaléka megveti a nyugati kultúrát, nem hajlandó betagolódni a többségi társadalomba, mélyen vallásos és hajlamos legitim eszközként elfogadni az erőszakot. A német állampolgárságú muzulmán fiatalok 15 százaléka jellemezhető így - állapította meg a mélyinterjúk elemzése alapján készült tanulmány.

Az ellenzéki szociáldemokraták szerint sajátos, hogy a vallási fanatizmus, az erőszak és a beilleszkedési gondok kapcsán a kormány mindig a muzulmánokat veszi elő. A többségi társadalomban is van éppen elég aggasztó jelenség - fejtette ki a berlini Inforadio közszolgálati rádióban Aydan Özoguz, az SPD egyik alelnöke, az elnökség egyetlen, bevándorló családból érkezett tagja. A török származású politikus hozzátette: érdemes volna nagyobb figyelmet fordítani például az idegengyűlöletre, a kirekesztésre és az iszlámellenességre.

Sajtókommentárok azt is sajátosnak nevezik, hogy a radikális muzulmán fiatalokra vonatkozó kutatási eredményekről elsőként a Bild, a legnagyobb példányszámú bulvárlap számolt be. A bulvárra jellemző leegyszerűsítő tálalást kifogásolta a konzervatív-liberális koalíciós kormány igazságügyi minisztere, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger is, aki óva intett attól, hogy "tudományos elemzésekből szalagcímeket gyártsunk".

Mások az időzítést is kifogásolják. A hivatalosan csütörtökön bemutatott tanulmány hónapok óta a belügy aktái között hever - hívta fel a figyelmet a liberális Süddeutsche Zeitung. A lap kommentárja szerint "alig ért véget a megemlékezés a neonáci sorozatgyilkosságok áldozatairól, és alig indult meg a vita a rasszizmusról, máris bedobják" a muzulmánok beilleszkedési problémáját. "Valaki itt nagyon át akar menni offenzívába" - jegyezte meg az újság.

A németországi török közösség országos szervezete (TGD) szerint tanulmány gyanúba keveri valamennyi muzulmán fiatalt. "Ez színtiszta populizmus" - hangoztatta Kenan Kolat, a TGD elnöke. Az ellenzéki Zöldek azt vetették Hans-Peter Friedrich belügyminiszter szemére, hogy meg akarja osztani a társadalmat.

A bajor uniópárt (CSU) politikusa a tanulmány bemutatóján meglepően magasnak nevezte a szélsőséges beállítottságú muzulmán fiatalok arányát. Hangoztatta: Németország nem tűri el "az autoriter, antidemokratikus és vallási fanatikus nézetek importját".

Megfigyelők emlékeztetnek, hogy a CSU vezetői korábban is igyekeztek ráirányítani a figyelmet a muzulmán radikalizmus problémájára, megpróbálva a liberális bevándorlási politikát elutasító szavazók kedvében járni. Friedrich tavaly azzal a megjegyzésével keltett feltűnést, miszerint a muzulmán vallás és kultúra történetileg tekintve soha nem talált hazára Németországban, míg Horst Seehofer pártelnök kifejtette, hogy a más kultúrkörből származók beáramlása nem előnyös Németország számára.

Legutóbb egy szociáldemokrata politikus, Thilo Sarrazin nézetei körül volt országos vita a muzulmánok integrációjáról. Sarrazin 2010-ben megjelent könyvében azt állította, hogy az arab és török bevándorlók értelmi képességei elmaradnak a németeké mögött, és mivel a bennszülötteknél jóval magasabb a szaporodási rátájuk, néhány évtizeden belül ők alkotják majd a többséget, Németország így menthetetlenül elbutul.

Sarrazin szerint a felmérés eredményei őt igazolják, a belügyi tárca megbízásából pszichológusok, kommunikációs szakemberek és szociológusok által végzett vizsgálat megállapításai "ékes bizonyítékai" mindannak, amiről széles körben bírált könyvében írt. Ez pedig arra inti a nagy néppártokat, hogy "vágyaktól vezérelt képzelődés" helyett végre realistán közelítsék meg a "muzulmán bevándorlás valóságát" - mondta Sarrazin a Die Welt című lapnak.