rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. február 23.

Mi az oka az Európai Bizottság döntésének?
Mihályi Péter közgazdász


Bolgár György: - Miért kaptuk a nyakunkba ezt az európai bizottsági döntést a kohéziós támogatások felfüggesztéséről? Egyszerűen csak azért, mert régóta nem tudjuk tartani a hiánycélt, azért-e, mert az eddigi intézkedések nem tűnnek elegendőnek az Európai Bizottság számára, vagy azért talán, mert amúgy is rengeteg bajuk van velünk, és itt kínálkozott egy alkalom a szigorú figyelmeztetésre. Vagy netán valamilyen kapcsolat van az IMF–európai uniós hiteltárgyalásokkal is.

Mihályi Péter: - Én azt hiszem, hogy ezek mind-mind közrejátszottak a történésekben. És itt egy láncolattal állunk szemben. Ugye a tegnap esti bejelentés azt a szófordulatot használta, amit Ön is idézett, hogy Magyarország nem tett eleget az adóssághegy és az államadóssággal kapcsolatos problémák leküzdésében. Ez egy elég általános megfogalmazás. Másfelől viszont itt visszautalás történt a bizottság januári döntésére – és ezt mintha már elfelejtettük volna –, ahol a bizottság megállapította, hogy milyen politikai jogsértések történtek, az alkotmány kapcsán, a bírók nyugdíjaztatása, a nemzeti bank és egyebek. És hozzátette, hogy ezek mind rendkívül fontos ügyek a gazdasági válság idején. Tehát már akkor összekapcsolták ezeket a dolgokat, és már abban a január 11-i határozatban, aminek előttem van a szövege, már abban döntöttek arról, hogy ezt a kohézióalap-ügyet mint eljárást igénybe fogják venni, ha indokoltnak látják. Tehát ez végigmegy egy hosszú történeten.

– És mögötte ott van az, hogy Magyarország nemcsak a kifogásolt törvényekben kell hogy változtatásokat végrehajtson, hanem az egész attitűdjében, a törvények sorozatában, nemcsak azok bizonyos betűjében, hanem szellemében is, mint ahogy aztán később kitértek különböző egyéb megnyilvánulások alkalmával arra – vagy akár legutóbb az Európai Parlament határozatában, amelynek egyébként semmi köze a mostani döntéshez –, ami vissza-visszatérő szemrehányás, hogy a magyar törvénykezés szelleme aggasztja az Európai Uniót, és ezért az összes európai szervezet és intézmény tanácsait, ajánlásait meg kell fogadnunk.

– Így van. És őszintén szólva a kormány reakciója engem meglepett, mert én a mostani helyzetben – és most itt visszautalnék arra, amit az előbb mondott, hogy az IMF-fel és az Európai Unióval kölcsön tárgyalások előtt állunk – őszintén szólva azt tartottam volna logikusnak, ha a kormány közli, hogy mindenben teljesen igaza van az Európai Uniónak, igaza van, hogy megbüntetett minket, mert tényleg nem tudjuk hozni azokat az eredményeket, amelyekre korábban ígéretet tettünk. De persze mindenért Gyurcsány Ferenc a hibás, meg az előző nyolc év. Ha ezt mondták volna, akkor ezzel nyitva tartják a lehetőséget annak, hogy az Európai Unióval és majd aztán a Nemzetközi Valutaalappal lehessen tárgyalni sokkal több pénzről, mint amennyire most megbüntettek. Itt az emberek fejében összekeverednek ezek a nagy számok, úgyhogy muszáj megismételni. Ugye 500 millió eurós büntetésre vagy pontosabban pénzbefagyasztásra ítéltek minket, ehhez képest az a hitel, amit az Európai Unió kínál, ami kiszivárgott, hogy az Európai Unió beírta a saját kiskönyvébe, 5 milliárd euró. Ennek a tízszerese, amit kedvezményes hitelként oda akar adni az Európai Unió. Ők ezt már felírták maguknak, hogy ennyit szánnak ránk. Az IMF a Nemzetközi Valutaalap ehhez még hozzátesz 10 milliárd eurót. Tehát 5 milliárd plusz 10, az 15. Tehát sokkal több pénzről van szó, és őszintén szólva tényleg érthetetlen, hogy a magyar kormány miért nem arra törekszik, hogy azt a pénzt megkapjuk kedvező feltételekkel.

– Mert nyilván arra a politikai vagy vélt politikai előnyre akar építeni, hogy bemutatja a magyar választópolgárnak vagy a vele szimpatizáló magyar választópolgárnak, hogy mi keményen harcolunk a magyar érdekekért, akár az Európai Unióval, akár a Valutaalappal szemben is, és mi tudjuk, hogy igazunk volt, igazunk van, igazunk lesz, aztán majd közben valahogy a színfalak mögött megegyezünk velük is. De arról már a népnek nem kell tudnia.

– Igen, csak az a baj, hogy itt a gazdasági folyamatok ennél sokkalta gyorsabban mennek. Nem tudom elhangzott-e a hírekben, de megjelent az interneten, hogy ma délután már nem lehetett eladni magyar államkötvényeket. Délelőtt még egy kicsit elment, délután egyáltalán nem ment el. Vagyis a magyar piacon szereplő befektetők, brókercégek, bankok, akik nem Barroso meg Clinton asszony utasításai alapján, hanem a saját belátásuk és üzleti kalkulációjuk alapján döntenek, most azt mondták, hogy ebben a pillanatban egy fillért nem hajlandók a magyar államnak kölcsönözni. Reméljük, hogy holnap nem ezt fogják mondani, meg holnapután nem ezt fogják mondani. De a mai hírek alapján ez a vélemény alakult ki bennük, és ez nagyon aggasztó, hiszen a pénzügyi összeomlás mindig úgy kezdődött az elmúlt évtizedekben, hogy az állampapírpiac befagy. Reméljük, hogy most nem ez történt.

– És akkor hirtelenjében még sürgősebbé válik majd a Valutaalappal és az unióval folytatandó hiteltárgyalás is. Egy órával ezelőtt a kormány szóvivője, Giró-Szász András itt nekem azt mondta, hogy valószínűleg a GP Morgan elemzőinek van igazuk, akik ma délután azt írták, hogy ez az Európai Bizottsági döntés minden bizonnyal az IMF-tárgyalásokkal van összefüggésben. Ez egy uniós figyelmeztetés akart lenni, vagy nyomásgyakorlás Magyarországra. Tehát a kormány is érzékeli, hogy a dolgok összefüggnek.

– Én is azt gondolom, hát ott is értelmes emberek ülnek, akkor nem értem, hogy miért viselkednek így. Én a kormányszóvivő szavait nem hallgattam, de Kósa Lajos szavait igen. És megint olyasmik hangoztak el ugye, hogy elgurultak a gyógyszerek, meg egyebek. Tehát olyan sértő megállapítások, amelyeket lehet ugyan árnyalni, hogy ez csak feltételes mód, meg ilyesmi, de hát ezek mind-mind borzasztóan irritálják a külvilágot.

– És mondjuk ezek a szavak elgurulnak Brüsszelig is.

– El bizony, ezt azonnal lefordítják, nagyon gyorsan.

– Magyarán azt mondja, hogy nem késő, a kormány végrehajthat egy stílusbeli fordulatot is, és azt mondhatja, hogy igen, megfogadjuk az Európai Unió tanácsait, ajánlásait, változtatunk bizonyos gazdasági lépéseken is, igenis szigorúbban…

– Ez logikailag nem zárható ki, én azonban már hónapok óta azon a véleményen vagyok, hogy a kormánynak esze ágában sincs és nem is volt megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal. Tehát ebben az értelemben most kicsit saját magam ellen fordítom a logikát, ahogy kezdtem, én azt gondolom, hogy a kormány tudatosan provokálja a külföldet, nem akar megállapodni.

– Ennek mi volna az értelme? Hiszen akkor ott állnánk a kötvényeket le nem jegyző külföldi piaci szereplők előtt. És előbb-utóbb, ez néhány hónap, kiderülne, hogy senki nem kölcsönöz nekünk pénzt. Márpedig anélkül megbukunk.

– Én azt gondolom, hogy Orbán Viktor ezt a stratégiát nem ma délután vagy tegnap este döntötte el, hanem néhány hónappal ezelőtt. És úgy gondolta, hogy ha szóban nagyjából fele-fele arányban fúj hideget és meleget, akkor ez elegendő lesz ahhoz, hogy a piacokat megnyugtassa. És ebben bizony igaza is volt, mert január elseje óta gyakorlatilag a forint erősödik, a kamatok csökkennek, a kötvénykamatok, a bizalom erősödik, tehát a fele-fele arányban…

– De ha nem fogunk megegyezni a Valutaalappal, akkor megint gyengülni fog.

– Akkor majd gyengülni fog, és mint a mai hírek mutatják, amikor túlságosan sok hideget fúj, mint ahogy ma meg tegnap a kormány hideget fújt, akkor a piacok azonnal reagáltak. De azt gondolom, hogy Orbán Viktornak kezdettől fogva ez volt a szándéka, hogy hideget és meleget felváltva fúj. És három hónapig a dolog működött, lehet, hogy a mai nap volt az, amikor ennek vége szakadt. De az is lehet, hogy ez még fog tovább működni. Ezt nagyon nehéz megítélni, szerintem senki sem tudja.

– A végállomás a tüdőgyulladás?

– Könnyen lehet a tüdőgyulladás, mert kiskabátban, lyukas cipővel rohangászunk a zuhogó esőben, és ez télvíz idején nagyon veszélyes dolog. A magyar gazdaság nagyon instabil állapotban van, és ebből bajok lehetnek.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái