rss      tw      fb
Keres

Gyertyagyújtás a tatárszentgyörgyi tragédia évfordulójánTatárszentgyörgyön, 2009. február 23. hajnalán a 4. éves Csorba Robikát és édesapját, Csorba Róbertet, származásuk miatt brutálisan meggyilkolták. Csorba Robika a roma közösségeket megrázó rasszista sorozatgyilkosság gyermekáldozata. Ez a dátum mindörökre szégyenfoltja marad a magyar történelemnek.

Úgy gondoljuk, emlékeztetnünk kell, hogy a rasszizmus határozott, közös, társadalmi elutasítása mindenki felelőssége, ennek hiánya pedig tragikus eseményekhez vezet. Emlékeztetnünk kell, hogy a szolidaritás a normális társadalmi magatartás, és ez lehet a gátja a hasonló események megelőzésének, elkerülésének.
Ezért Téged is várunk gyertyagyújtással egybekötött megemlékezésünkre

2012. február 23-án, csütörtökön 17 órára

Budapesten a VIII. kerületi Mátyás térre

A szervezők: Bari Jutka, Békés Bence, Setét Jenő

(romapage.hu)


Tatárszentgyörgy mementó – Stiller Ákos felvétele a hvg.hu fotógalériájában


Az MTI összefoglalója, 2009. február 23., hétfő

2008-ban 16 alkalommal követtek el romák sérelmére különféle, többek között kézigránátos, lőfegyveres és Molotov-koktélos támadásokat. A bűncselekmények felderítésére egy 50 fős külön nyomozócsoport alakult, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda szakemberei vezetnek. Egyetlen eset kivételével – a pátkai Molotov-koktélos támadás, amelyet a gyanú szerint helyi polgárőrök követtek el – nem találtak elkövetőket. A magas nyomravezető jutalom ellenére egyetlen érdemi bejelentés sem érkezett a rendőrségre.

Január 22: A Baranya megyei Szigetváron két roma származású nőt bántalmazott a város főterén öt barcsi fiatalember.

Március 1: A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát, melynek falára gyalázkodó feliratokat is festettek.

Március 15: A Veszprém megyei Tapolcán két 17 éves fiú egy szórakozóhely közelében minden előzetes szóváltás nélkül összevert és rugdalt egy roma férfit az utcán. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban, kómában került az ajkai kórházba.

Június 3: A Fejér megyei Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett. A gyújtogatás gyanúja miatt három helybeli polgárőrt helyeztek előzetes letartóztatásba több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával.

Június 15: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén kocsmai szóváltást követően egy 40 éves helyi lakos késsel megölt egy 14 éves roma fiút, 16 éves társát pedig súlyosan megsebesítette.

Július 21: A Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

Augusztus 8: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

Augusztus 19. - Székesfehérváron késő este garázda fiatalok kövekkel dobálták meg egy többségében romák lakta lakóház ablakait, s életveszélyesen megsebesítettek egy 12 éves roma kislányt.

Szeptember 5: A hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak. Személyi sérülés nem történt.

November 3: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.

November 18: Pécsett ismeretlenek kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba.

December 15: A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágni ment ki az udvarra, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.


A Népszabadság grafikája 

Rasszista kettős gyilkosság Tatárszentgyörgyön – három év múlva
A hvg.hu és a Roma Sajtóközpont videója

***

"Sokak kezdeményezésére az alábbi internetes szavazást indítottuk el. Kérlek, a linkre kattintva írd a petíciót, amennyiben egyetértesz azzal, hogy Magyarországon visszaszorítsuk a neonáci mozgalom terjedését!

http://www.change.org/petitions/the-government-of-hungary-stop-the-neo-nazi-movement-in-hungary

Amennyiben legalább 100 aláírást sikerül összegyűjteni, a petíció kivonatát, illetve egy részletesebb levelet nyújtunk be a Miniszterelnökségre, a minisztériumokba, a Köztársasági Elnöki Hivatalba, illetve egyéb illetékes hatóságokhoz, melyben kifejtjük aggályainkat a szélsőjobb térnyerésével kapcsolatban!

Köszönjük előre is, hogy segítesz!

A szavazást kezdeményezők"Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!