rss      tw      fb
Keres

Bíróság elé viszi a sugárzási engedély megtagadását Rydzyk vallási tévéje

MTI 2012. február 22., szerda 15:52

A legfelsőbb lengyel közigazgatási bíróságon panaszolja be a digitális földfelszíni sugárzásra vonatkozó engedély megtagadását Tadeusz Rydzyk redemptorista szerzetes vallási tévéje (Trwam), mert szerinte a médiahatóság (KRRiT) nem tartotta magát az eljárás feltételeihez, s ezzel befolyásolta az eredményt - írta szerdán a Rzeczpospolita című konzervatív napilap.

A KRRiT még 2011-ben tagadta meg az engedély kiadását, majd fellebbezési eljárás során idén januárban véglegesítette döntését. Indoklása szerint a Trwam műsorajánlata nem változatos, továbbá hiányos az anyagi háttér dokumentációja.

A Trwam televíziót vezető Lux Veritatis alapítvány azt is sérelmezi, hogy a KRRiT nem rendelt el közbeszerzési eljárást, pedig a pályázat elvárásainak megfelelő jelentkezők száma meghaladta a rendelkezésre álló koncessziók számát. Az alapítvány a döntés végrehajtásának felfüggesztését kéri, és az ügy igazságügyi szakértői felülvizsgálatát is kérvényezi. Szakértők szerint a bírósági eljárást legkorábban egy év múlva kezdik meg, és az több évig is eltarthat.

A helsinki emberjogi alapítvány is kérdésesnek tartja a KRRiT döntésének kritériumait, és hangsúlyozza, hogy a döntés sértheti a médiapluralizmus elvét. A lengyel püspöki kar januárban a pluralizmus és a jogegyenlőség elveire hivatkozó nyilatkozatot adott ki az ügyben.

A Trwam támogatói tiltakozó levelekkel ostromolták a médiahatóságot, majd szombaton több ezren tüntettek Varsóban a KRRiT ellen.

A KRRiT azt hangsúlyozza, hogy a digitális földfelszíni sugárzásra vonatkozó engedély hiánya nem befolyásolja a műholdas és kábeles szolgáltatást. Kiemelte, hogy a Lux Veritatis alapítványnak megvannak az erre vonatkozó engedélyei, így az analóg sugárzás leállítása után is elérhető marad. Krzysztof Luft, a tanács egyik tagja azt is elmondta, hogy még az idén újabb pályázatot hirdetnek meg.

A digitális átállás folyamatát Lengyelországban várhatóan 2013 nyarán zárják le.