rss      tw      fb
Keres

Schöpflin-levél Lunaceknek, és a bizonyíték




Mint több újság is beszámolt róla, Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője levelet írt Ulrike Lunaceknek*, osztrák zöldpárti EP-képviselőnek, aki korábban tiltakozott az Echo Tévénél Bayer Zsolt minősítései miatt. A levél, amelynek  eredeti szövege pusztaranger német nyelvű blogjában olvasható, így szól.


„2012. február 15.

Ulrike Lunaceknek, az Európai Parlament képviselőjének

Re: Felháborító megjegyzések rólam, Kroes biztosról és az Európai Parlamentről az Echo TV-ben

Tisztelt Lunacek asszony,

Meghallgattam a megjegyzéseket, amelyeket Önre tettek az Echo TV vitájában, és amelyeket Ön felidézett a levelében, és megvan az az előnyöm, hogy mindezt eredeti magyar nyelven hallgathattam meg.

A megjegyzéseket, amelyeket Önre tettek a résztvevők, minden bizonnyal lehet pimasznak és udvariatlannak nevezni, noha nem több ez, mint az az éles szócsata, vita, amellyel a közéleti szereplőknek együtt kell élni. Önnek teljes mértékben joga van ezeket felháborítónak nevezni,  de a „felháborító” szó definíciója mindig szubjektív lesz.

Ön csak egyetlen ponton hivatkozhat rágalmazásra, ott, ahol a résztvevők Önt hazugsággal vádolták, minthogy Ön azt állította, hogy január 21-én a kormány melletti tüntetésen antiszemita transzparenseket emeltek a magasba. Amennyiben Ön bizonyítani tudja, hogy ténylegesen voltak ott ilyen plakátok, akkor az Önt érintő vád igaztalan volt. Tekintettel kiterjedt magyarországi forrásaira, biztos vagyok benne, hogy Ön rövid időn belül fogja tudni produkálni ezt a bizonyítékot.

Ugyanakkor, tekintettel arra, hogy az Ön kiinduló pontja egy szubjektív élmény volt („felháborító”), biztosan megengedi, hogy én is valami hasonlót tegyek. Be kell vallanom, hogy meghökkent az Ön ismételt beavatkozása a magyar ügyekbe, és néha eltöprengek azon, hogy mik lehetnek az Ön motívumai. Miért Magyarország? Miért nem valamelyik másik ország? Ön tudja egyértelműen bizonyítani, hogy Magyarországon a dolgok sokkal rosszabbul állnak, mint bármely más országban? Ezekre a kérdésekre csak Ön válaszolhat, de ha nem tud válaszolni, ne legyen meglepve, hogy némelyek kettős mérce alkalmazásával fogják Önt gyanúsítani.

Schöpflin György

Magyarország Európai Parlamentbeli képviselője (Fidesz), korábban Jean Monnet politológia professzor, Londoni Egyetem.”

__________________

* Lásd Niedermüller Péter apróját: Még egyszer a Schöpflin-levélről

És a szerkesztő megjegyzése:
Nem tartozunk Ulrike Lunacek „kiterjedt magyarországi forrásai” közé (sem, ahogy másokéhoz sem). Saját jogunkon tartjuk felháborítónak, és nem a normális politikai viták beszédmódjának Bayer jelzőit. És saját ízlésünk, döntésünk alapján állunk az ügyben Lunacek, és nem a Fidesz, Bayer és Schöpflin mellett. Mint én magam megírtam, Lunacek tévedett, amikor antiszemita plakátokról beszélt, amelyeket az Orbán mellett tüntetők emeltek volna a magasba: szerintem a „békemenetben” antiszemitákat és nem antiszemita plakátokat láthatott a szemlélődő. De én is tévedtem. Balogh S. Éva hívta fel a figyelmemet a Népszava egyik fotójára, amely a tüntetésen készült, s amelyre azért csak sikerült az uniós csillagok meg a vörös csillag mellé odabiggyeszteni egy Dávid-csillagot is (a plakát egyébként, sok más plakáthoz hasonlóan, az IMF-et és az EU-t szólítja fel arra, hogy takarodjon Magyarországról).


Úgyhogy ha sok nem is, legalább egy olyan menetelő akadt, aki meg is rajzolta azt, amit sokan csak a fejükben vittek magukkal az Orbán-párti vonulásra. Schöpflin György szerint vajon egy nem elég?

(m. zs.)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!