rss      tw      fb
Keres

Ulrike Lunacek bepanaszolta az Echo Tv-nél Bayer Zsoltot; Médiasöpredék
A Pusztaranger című német nyelvű blog adott hírt arról, hogy az Európai Parlament zöld frakciójának osztrák képviselője panaszt tett az Echo Tv-nél Bayer Zsolt ellen. Az osztrák hírügynökség és a sajtó beszámolt az ügyről. A Der Standard kommentárt írt róla.

A Lunacek-panaszlevél szövege a következő (a Bayer Zsolt-idézet pontos)

„Igen tisztelt EchoTV,

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) 181. cikkének 2. pontja alapján az alábbi panaszt teszem az Önök által 2012. február 10-én sugárzott Korrektúra című műsor kapcsán.

Ezennel hivatalosan panaszt teszek a műsorvezető, Bayer Zsoltnak ebben a műsorban elhangzott, személyemre vonatkozó kijelentései, legfőképp a következő miatt: „Csak jön egy olyan agyament ótvar hazug idióta, Ulrike Lunacek, és milyen finoman fejeztem ki magam. (…) Az egész egy rohadt szemét hazugság egy rohadt szemét szájából.” (a felvételen 3:30-tól). Fenntartom a lehetőségét annak, hogy emiatt a magyar Médiatanácshoz fordulok.

A 2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól számos előírást tartalmaz a valós és tényszerű hírközlésről, valamint az emberi méltóság tiszteletben tartásának követelményéről (2010. CIV törvény, 13. § a sokoldalú, tényszerű, időszerű, tárgyilagos és kiegyensúlyozott tájékoztatásról és 14. § (1) az emberi méltóság tiszteletben tartásáról).

Bayer Zsolt az Önök fent nevezett műsorában durván megsértette ezeket az elveket. Felkérem Önöket, hogy adójukon megfelelő formában egyértelműen határolódjanak el emberi méltóságom megsértésétől, kérjenek nyilvánosan bocsánatot, és az Európai Parlament alapjogi bizottságának (LIBE) 2012. február 9-i meghallgatásán elhangzott hozzászólásaimat korrektül, tényszerűen és kiegyensúlyozottan mutassák be. Erre vonatkozólag az Mttv. 181. cikkének 2. pontja alapján 48 órán belül írásbeli kötelezettségvállalást várok el Önöktől.

Tárgyilagos üdvözlettel,

Ulrike Lunacek, EP-képviselő

Die Grünen / EFA – Österreich
a Zöldek/ESzSz EP-frakciójának külpolitikai szóvivője

a Külpolitikai Bizottság tagja
az LMBT intergroup társelnöke
a Die Grünen delegációjának vezetője”

(Lásd Napi aprónkat: Ulrike Lunacek esete a magyar csőcselékbeszéddel)

***

Osztrák sajtó: A zöld Lunaceket „agyament idiótának” szidalmazták

Az esetről – az APA hírügynökség tudósítása alapján – beszámolt az osztrák Der Standard és a Kleine Zeitung is.


Ulrike Lunacek, az Európa Parlament osztrák zöld képviselője saját közlése szerint „eléggé biztosan” panaszt tesz a magyar Médiatanácsnál – Bayer Zsolt magyar publicista nyilvánvalóan szidalmazta a képviselőt.

A panaszt Bayer Zsolt magyar publicista vad szidalmazásai indokolják, amelyeket egy blogger  terjeszt az interneten. Bayer az Echo TV televíziós csatornán, a Korrektúra című műsorában a hírek szerint „agyament, ótvaros idiótának” nevezte Lunaceket. Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője Strasbourgban, hétfőn délután, az Európai parlament ülésének kezdetén követelte, hogy a vádakat vizsgálja ki a parlament.

Bayer sértegetéseinek hátterében alighanem Lunacek azon megjegyzései állnak, amelyeket egy január 21-én, Budapesten tartott, és a magyar kormányt támogató rokonszenvtüntetésre tett. Lunacek múlt csütörtökön Brüsszelben, az Európai parlament belügyi bizottságának ülésén utalt arra, hogy a „Békemenet” transzparensein unióellenes jelszavak voltak, és elítélte őket.

Bayer Zsolt, Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes barátja, és a tüntetés egyik fő szervezője cáfolta ezt, és kijelentette, hogy Lunacek mondata „egy rohadt szemét hazugság egy rohadt szemét szájából” – jelentette a magyar blogger a honlapján. Eszerint Bayer a Korrektúra című műsorban szidalmazta Neelie Kroes EU-biztost is, és őt „szerencsétlennek”, illetve „sajnálatra méltó idiótának” minősítette*. Kroes csütörtökön élesen bírálta a magyar médiapolitikát.

„Komolyan fontolóra vettem, hogy panaszt teszek a Médiatanácsnál” – mondta Lunacek hétfőn az osztrák APA hírügynökségnek. A képviselő felháborodott a szidalmazásokon, és azt mondta, szerinte a csütörtöki ülésen elhangzott megjegyzéseinek „kombinációjára” adott válaszról van szó. Lunacek csütörtökön egyebek mellett újra követelte, hogy az EU indítson az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást Magyarország ellen. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha Magyarország nem reagál időben és megfelelően az EU-Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásokra.

Swoboda követelt az Európai Parlamenttől, hogy „járjon utána annak a módnak, ahogyan itt Lunacek képviselőről beszélnek”, és „ha szükséges, védjék is meg Lunacek asszony becsületét ebben a házban”. „Olyan szokások törnek itt be, amelyek teljességgel elviselhetetlenek” – hangsúlyozta a frakcióvezető. Martin Schulz, az Európai parlament elnöke az ügy kivizsgálását ígérte.

Szükség esetén lépéseket fog tenni, és felveszi a kapcsolatot José Manuel Barrosóval, az EU-Bizottság elnökével is, hogy esetleg hasonló intézkedéseket hozzanak Kroes biztos „védelmében” is – mondta.

***

A Der Standard kommentárja: Médiasöpredék

Az osztrák liberális lap online kiadásában reagált kedden a Bayer-ügyre. Rubina Möhring írásának címe: Médiasöpredék – Magyar újságíró bunkó módon szól az Európai Parlament képviselőjéről


Az ízléstelenségnek kell hogy határa legyen, az újságírásban is, és főleg ott. Ha az ember mostanában egy pillantást vet bizonyos kormányközeli magyar sajtóorgánumokra, csak annyit mondhat, hogy aligha lehet szörnyűbb, és ráadásul Európa kellős közepén. A stílus, amelyet egy Bayer Zsolt – Orbán miniszterelnök belső, személyes bizalmasa – Ulrike Lunacekkel, az Európai Parlament osztrák zöld képviselőjével szemben alkalmaz, maga a durva közönségesség, alulmúlhatatlan undorító voltában és trágárságában. Az efféle publicisztikai megnyilvánulásokat egyszerűen egyenesen a csatornából származó mediális söpredéknek is lehetne minősíteni.

Kérdés: Mi dühítette fel annyira az írnokot és tévé-műsorvezetőt, hogy ilyen mértéktelenül melléfogott szókincs tekintetében? Ulrike Lunacek az Európai Parlamentben bírálta a január 21-én az Orbán-kormány mellett rendezett tüntetés antiszemita és unióellenes jelszavait. Bayer Zsolt ennek a „Békemenetnek” az egyik szervezője volt. A rendezők egyike egyébként Széles Gábor médiamogul volt, a Magyar Hírlap és a szélsőjobboldali Echo TV tulajdonosa –  mindkettő foglalkoztatja Bayert –, a másik rendező Bencsik András, a Magyar Demokrata című antiszemita heti magazin főszerkesztője.

Nem szeretném itt visszaadni, hogyan becsmérelte a magyar újságíró az Európai Parlament képviselőjét. Azt sem, milyen sajátságos szóképződményeket szánt Neelie Kroes uniós biztosnak. Bayer Zsolt fórumként egyébként A Korrektúra című tévéműsorát választotta.

Mi történt mindezzel kapcsolatban eddig hivatalos részről Magyarországon? Semmi. Pedig ez az eset éppen ideális lenne az új médiatörvény alkalmazására, és a kritikus szellemek által bírált Orbán-féle Médiatanács cselekvésére. Az utóbbi feladata, hogy a nyomtatott és elektronikus sajtót magas bírságokkal büntesse, amennyiben nem „politikailag kiegyensúlyozottan” tájékoztatnak. B. Zs. úr kirohanásai messze kívül estek bármiféle, a kiegyensúlyozotthoz közel esőnek tekinthető területen. Az Európai Unió képviselője most fontolóra vette, hogy maga tesz panaszt a médiahatóságnál.

Ennyit erről az esetről, amely, úgy tűnik, csupán az Orbán Viktor-féle új Magyarország demokráciapolitikai hangulati fordulatának csupán EGY tünete. Aki a kormány feltétlen barátja, nyilvánvalóan megteheti, hogy másokat gátlástalanul ócsároljon a legalantasabb szidalmakkal. Ezzel szemben ellenséggyanúsnak tűnik bárki, aki a jelenlegi helyzetet hűvösen elemzi, és ezért harcolni kell ellene.

Ez történt a Riporterek Határok Nélkül Ausztria Sajtószabadság díjai (Press Freedom Award) tavaly decemberi odaítélése során. Az indoklás szerint „a 2011. évi Press Freedom Awardot Rényi Pál Dánielnek és Vásárhelyi Máriának ítélték. Az idén Magyarország számára kiírt  díjat a sajtószabadság témájában a Magyar Narancs és az Élet és Irodalom című hetilapokban megjelent írásokért adták ki”.

Alig vitte haza a két kitüntetett a díjat, máris megérkezett a Riporterek Határok Nélkül bécsi irodájába a magyar nagykövet tiltakozó levele. Azzal a kéréssel, hogy továbbítsák a zsűri szóvivőjének, Albert Rohannak, az osztrák külügyminisztérium volt főtitkárának. Szalai- Bobrovniczky Vince nagykövet arra gyanakodott, hogy a zsűrit félrevezették. Rohan aztán világos érvekkel korrigálta ezt a félreértést.

Azt jelenti-e mindez, hogy Magyarországon kettős mércével mérnek? Hogy a kormány barátja a médiajog ellenére mindent megengedhet magának? Hogy ugyanakkor a független újságírók publicisztikai teljesítménye nem lehet méltó az elismerésre?

Ulrike Lunacek az Európai Parlamentben az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti, vagyis az Európai Unió értékrendszerének megsértése miatti eljárás megindítását követelte Magyarország ellen. „Hatalmas csalódás, hogy újra a vasfüggöny mögé akarnak zárni egy olyan országot, amely mindig befogadott mindenkit, akár németeket, akár görögöket, akár zsidókat” – lamentál a Magyar Hírlapban Csizmadia László, a tömegtüntetés egy másik szervezője és a Fidesz-közeli nem kormányzati szervezetek szövetségének elnöke.

Halló, már megint a tettes- és áldozatszerep felcserélésének és a történelmi tények téves interpretációjának újabb esete? A nacionalista jobboldal láthatólag Magyarországon is az áldozat szerepében tetszeleg. Mennyire hasonlítanak Budapesten és Bécsben némelyik jelenetben a képek, illetve a szavak!

__________________

* Bayer mondata így hangzik: „Neelie Kroes a demokrácia nevében ott ül, ez a szerencsétlen idióta, és azt hiszi, hogy ő ezt megteheti.” Bár ez talán még jólnevelt beszédnek minősül a HírTv által terjesztett „arrogáns, pökhendi hárpiá”-hoz képest. (Itt Bayerék a műsorban megjegyzik, hogy Hankiss Ágnes „nagyon fontos” nyílt levelet írt, „amelyben kikéri magának, hogy a magyar zsidóságnak félnivalója lenne”. „Miként Járóka Lívia kikérte magának a cigányok nevében, hogy a cigányoknak rettegniük kell. Egy másik cigány meg ott elmondta angolul, hogy őket itt reggeltől estig üldözik.”) Bayer szerint akik nézték a vita közvetítését, „megint megerősítést nyertek abban, hogy kint valami egészen idióta, eszement, hazudozó, ótvaros társaság bántja ezt az országot”. Hiszen az Uniónak nemhogy ethosza, „de semmije sincsen. Az Uniónak Daniel Cohn-Benditje meg Neelie Kroesa, meg hogy hívják ezt a kis zöldet, ezt meg se lehet jegyezni, ezt a nevet [olvassa], Ulriche Lumacekje van”.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!