rss      tw      fb
Keres

Egészségünkre!
Orbán Viktor miniszterelnök beszédeitől megszokhattuk, hogy mindig szerepeltet egy (néha több) rövid, frappáns, így jól megjegyezhető és idézhető gondolatot, amely híveinek és kritikusainak sokáig ad elemezni valót. Idézett ő már „dakota közmondást”, emlékezhetünk a „három szoba, három gyerek, négy kerék” programra, kijelentette, hogy a „haza nem lehet ellenzékben” stb. Nem tudom, ő maga végiggondolta-e némely hasonlatának képtelenségét, össze nem érő párhuzamának tanulságait. Inkább az a benyomásom, hogy csak az a cél vezette, hogy mondjon valami jó nagyot, magára irányítsa a figyelmet, akkor is, ha a gondolatának kevés tartalma van – a hívei akkor is megtapsolják, ha nem értik; akik pedig nem a hívei, azokról eddig is rossz véleménnyel volt és egyre inkább ellenségesen is tekint rájuk.

Legutóbbi „évértékelőjében” a leginkább elgondolkoztató, tipikusan orbáni mondatfüzér arra irányult, hogy szerinte Európa „lassan olyan lesz, mint az alkohol, nagy célokra inspirál, és megakadályozza, hogy elérjük őket”. A külföldi média is érdeklődéssel csapott le a nem is olyan finoman euroszkeptikus gondolatra, vagyis arra a célzásra, hogy a józanságra törekvő magyaroknak egy-egy korty Európa még üdítő és finom is lehet, nagyobb dózisban azonban ártalmas, elhomályosítja a tisztánlátást és természetünktől alapvetően idegen megnyilvánulásokra ragadtathat bennünket. Pontosabban a szónok szerint az „igazi” (vagyis kizárólag általa definiált) nemzeti célok csak tiszta, permanens „európázástól” mentes körülmények között érhetők el. (Nem is tudom, udvariasabb-e egyáltalán az Európai Uniót „lealkoholistázni”, mint Brüsszelt Moszkvával azonosítani, vagy kijelenteni, hogy azon kívül is van élet… Szerintem nem.)

De a miniszterelnök téved. Európa nem olyan, mint az alkohol, mert nemcsak nagy célokra inspirál, hanem jelenleg – az EU minden működési zavarával, üzemi baleseteivel együtt – biztosítja is az elérhetőségüket. Nem igaz, hogy az EU rendszerét fenntartani akarók a zavart fejű alkoholisták, a kritikusok és a kívül maradottak pedig a hosszú életű józanok. (A miniszterelnök hasonlatából ez következne logikusan.) Nekem egy régi, pártállami időkben született viccet juttatott eszembe, miszerint két út áll előttünk, az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. Ebből a szempontból – persze a szeszfogyasztás hasonlatát normálisan értelmező lábjegyzetekkel – továbbgondolható Orbán mondása: ha Európát „alkoholnak” nevezzük, akkor valóban ez az egyik út. A másik viszont tényleg járhatatlan.

Az Európával kapcsolatos fideszes álláspont folyamatosan változik, hol európai elkötelezettséget, hol fenntartásokat hangoztat. Aki így beszél, az nyilván a fenntartásait gondolja komolyan, a másik álláspontot legfeljebb taktikai okokból hozza szóba. S ha mindehhez hozzávesszük, hogy Orbán több évtizedes szabadságharc győzelmeként aposztrofálta az otthoni pálinkafőzés lehetőségét, nem nehéz levonni a következtetést: a miniszterelnök talán jobban szereti, ha népe a sufniban főzött gyümölcspárlatoktól bódul, és nem az Európában megszokott értékek, jogszabályok utáni vágyakozást szívja magába…

(Fazekas Csaba)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!