rss      tw      fb
Keres

HUSZ: a hungarikum nem köthető egy tárcához

MTI 2012. február 10., péntek 12:27

A Hungarikum Szövetség (HUSZ) úgy véli, hogy hungarikum nemcsak termék, hanem szellemi érték is lehet, ezért a hungarikum rendszert nem működtetheti egy tárca, hanem kormányhivatal kezébe kell adni - mondta Kerényi Miklós Gábor a HUSZ alelnöke sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Ehhez kapcsolódva Birinyi József elnök elmondta, hogy a rendszer működtetéséhez szükséges forrás sem szerepelhet egy sorként a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetési fejezetében, hanem önálló tételként jelenjen meg.

A tájékoztató témája a parlament előtt lévő hungarikum törvényhez fűzött HUSZ vélemény ismertetése volt. Kerényi Miklós Gábor - aki a társadalmi funkciója mellett - az Operett Színház igazgatója, kifejtette, hogy az az összeg, amely a hungarikum rendszer működtetéséhez szükséges, gyorsan visszatérül. A megtérülés kapcsolati tőkében is mérhető - tette hozzá.

A hungarikum olyan kiemelt magyar érték, amelyet külföldön Magyarországgal azonosítanak - adta meg a definíciót az elnök. A szövetség alapítója például a Neumann Társaság, a Pethő- és a Kodály módszer, vagy a Puskás örökség, és bele tartozik a hungarikumba az operett mellett a tokaji borvidék is.