rss      tw      fb
Keres

Történelemtanárok a Jobbikban (I. rész)

Néhány nappal ezelőtt három történészhallgatóról írtam, akik közül kettő a Jobbik képviselőjelöltje is. Az egyik végzős hallgató Pécsett, a másik doktorandusz Budapesten. Most két másik jelöltről szeretnék beszélni: Károlyfalvi Józsefről, aki Kecskeméten indul Jobbik színekben, és Ambrus Tiborról, aki Baja egyik választási körzetét képviseli. Mindketten történelmet tanítanak, illetve tanítottak. E kettő közül Károlyfalvi az ismertebb.

Károlyfalvi több mint harminc éve tanít Kecskeméten. Rövid életrajza szerint a történelem mellett filozófiát és latint is oktat. Ugyanakkor aktív a kecskeméti evangélikus gyülekezetben, ahol presbiter. Már 1989-ben is jobboldali érzelmű ember volt, és mivel, gondolom, az MDF túlságosan liberális volt számára, alapítója lett a kecskeméti KDNP-nek. Öt évvel később, 1994-ben kilépett a pártból „a párt határozatlansága miatt.” Több hagyományőrző egyesület aktív tagja, sőt amatőr sportoló is. Állítólag 2004 óta van kapcsolatban a Jobbikkal, de csak 2009-ben lett párttag. „Fontosnak tartja az emberközpontú gondolkodás megjelenítését és a magyar emberek képviseletét a multinacionális érdekekkel szemben.” Károlyfalvi kihagyott egy mozzanatot politikai karrierjéből. 2002-ben MIÉP-esként indult az önkormányzati választásokon. Az 5. számú egyéni választókerületben az MSZP-SZDSZ jelölt nyert 797 szavazattal, míg a Fidesz-jelölt 706 szavazatot kapott, Károlyfalvi József 40-et!

Könyve, amelyet 1995-ben írt, Nagybaczoni Nagy Vilmosról szól. Nagybaczoni Nagy Vilmos (1938-1945) visszaemlékezései eredetileg 1947-ben jelentek meg, majd később, halála után, 1986-ban adta ki a Gondolat Kiadó, Ránki György előszavával. Nagybaczoni Nagy Vilmos azon kevés magyar katonatiszt közé tartozott, akik megpróbáltak segíteni a munkaszolgálatosok sorsán, amiért aztán nyugdíjba helyezték, és leváltották a honvédelmi minisztérium éléről. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a „Világ Igazának” ismerte el.

Károlyfalvi könyvének a címe, A református tábornok: Nagybaczoni-Nagy Vilmos katonai-politikai pályája első látásra kicsit meglepő. Mégis mi köze Nagybaczoni-Nagy reformátusságának a karrierjéhez? Kitűnt, hogy a könyv kiadója a Kecskeméti Református Egyházközség Emmaus Háza volt.

Mit mondanak a szélsőjobbosok Károlyfalviról és a kecskeméti Jobbikról? Információimat a Kecskeméti Lapok január 11-i és 16-i számokból veszem. A szélsőjobbos hozzászólók szerint a kecskeméti Jobbik tele van „kommunistákkal,” amit Károlyfalvi is tud. „Károlyfalvi tanár úr személyével fogják legitimizálni a sok tetves kommunistát, akikből állnak.” Az egyik hozzászóló szerint „Károlyfalvi 2 éve munkanélküli és senki sem segített neki.” Egy másik olvasó azt írja, hogy „az eredeti jelölteket Vona visszadobta kommunista múlt miatt.” A Hírös Indexben pedig egy bátor névtelen kijelentette: „Károlyfalvi tanár úr üdítő színfolt lesz a sötét kommunisták között, akik most a Jobbikot alkotják Kecskeméten.”

Károlyfalvi saját bevallása szerint kb. 200 cikket is írt helyi lapokban és folyóiratokban. Megtaláltam egyik írását a Kapu folyóirat 2001/10. számában „A nyugat-magyarországi felkelés és Kecsemét” címmel. Kitűnt, hogy az 1921. augusztusában Nyugat-Magyarországra érkező MOVE Területvédő Ligával együtt a kecskeméti Fiú Felsőkereskedelmi Iskola diákjai is harcoltak. Mármint ha azt harcnak lehetett nevezni. A Kapu olyan jobboldali kiadvány, amely – mint honlapjukon is olvasható – pénzhiánnyal küzd. A Századvéget is megkörnyékezték, de Stumpf Istvánnak sem volt pénze. (1)

Károlyfalvi egy másik írása válasz Ballay Szilvia írására, amely a Magyar Narancsban jelent meg a következő címmel: „Befut az üresbe - Orbán nyelve és vallásos formák.” Erre Károlyfalvi a Magyarországi Evangélikus Egyház Lapszemléjében válaszolt, 2008 november 10-én.

A másik történelemtanárunk Ambrus Tibor Bajáról. Szekszárdon született 1960-ban, középiskolát Egerben végezte. Három évet töltött a hadseregben (1978-1981) majd utána a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző karán diplomázott 1986-ban. Először Bátán tanított általános iskolában majd 1998-ig Baján dolgozott a Kálmán Vízügyi Szakközépiskolában. Hogy mi történt pedagógiai karrierjével nem lehet tudni, mivel jelenleg vállalkozóként dolgozik a „Rocker BT-ben külső segítőként.” 2001-ben középiskolai tanári oklevelet szerzett a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi karán, történelemszakon.

Itt tehát egy másfajta törtelemtanárral találkozhatunk; mindössze annyiban közös a két ember sorsa, hogy ma már egyik sem tanít. Ha igaz, amit a kecskeméti jobbosok mondtak Károlyfalviról, ő elveszítette az állását, Ambrusnak pedig, úgy látszik, még a második debreceni diploma sem segített abban, hogy tanár maradjon.

Ambrust nem egészen történelmi tanulmányai inspirálták, mert, mint mondja, „a Nemzeti Radikalizmussal Nagy Feró és Schuster Lóránt barátaimon keresztül ismerkedtem meg.” Ennek hatására lett a bajai MIÉP alapszervezet tagja, majd később elnöke. 2006-ban még a MIÉP-Jobbik-Kisgazda szövetség, a Harmadik Út kampánygyűlésén Ambrus képviselőjelölt is bemutatkozott (meghívott vendég: Franka Tibor). De a bajai MIÉP-ből „az ismert okokból” kivált, majd a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezetét alakította meg. 2007-ben ő szervezte meg a Bács-Kiskun megyei Magyar Gárdát.

Ambrus is próbálkozott egy kis történelemmel, de nem sokra futotta. A barikad.hu-n jelentek meg meglehetősen primitív írásai a turulmadárról. Írt még a Programfutárban a szentkoronáról, amely ugyancsak egy nagyon gyenge írás, kevés történelmi tudásról tanúskodva.

Ezt írja Ambrus a bajai helyzetről: „Baján a Nemzetben és Hazában gondolkodók részéről a közelmúltban széleskörű összefogás valósult meg. Ennek a szövetségnek a tagjai: Jobbik Bajai Alapszervezete Magyar Gárda Virágh Gedeon zászlóalja Turul Dalárda Nemzeti Hagyományőrző Egyesület Bácska Nemzeti Kör Baja. Ez a négyes szövetség közösen szervez különböző nemzeti rendezvényeket, ill. a Gárda által szervezett megmozdulásokon is részt vesz. Amióta ez a négyes szövetség létrejött, azóta tud Baján a nemzeti oldal komolyabb erőt felmutatni.”

Világos, hogy a Jobbik eleve jobboldali embereket vonz: KDNP, Kisgazdapárt, MIÉP, Harmadik Út, Fidesz (2): a végén a Jobbikban kötnek ki. Hasonló karriereket lehet találni újságírók között is, a Népszabadságtól egészen a Magyar Hírlapig. Érdekes lenne vázolni némelyek karrierjét az utolsó húsz évben.


(1) „Az MDF- és a Fidesz-kormányzás alatt több megrendelést kaptunk, a közszolgálati televíziók vetítették filmjeinket. A ’bolsevikok’ visszatérte után a Duna TV és az MTV kapui bezárultak előttünk, s maradt a Hír és az ECHO TV. Ők meg keveset fizetnek. Akkor meg miből csináljunk filmet? Jut eszembe! A Horn-kormány alatt hirdetett nálunk a Szerencsejáték Rt. is. De mióta Feldmájer úr meg Székely Gábor került ott hatalomra, nekünk befellegzett.”

(2) Például a Hetek című lap szerint: „A kalocsai jelöltről fórumhozzászólásokból az tűnik ki, hogy a Fidesz ’fizetési listáján’ szerepel: három éve a Fidesz delegáltja a helyi képviselőtestületben.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!