rss      tw      fb
Keres

Reuters-riport: Munkanélküli romák szenet keresnek a meddőhányón
Munkanélküli romák szenet keresnek egy meddőhányón a jeges magyar télben – ezzel a címmel közölt riportot a brit Reuters hírügynökség. A szerzők Marton Dunai és Tim Pearce. (A Reuters fotósorozata ugyanezen a linken nézhető meg.)


Bari József húsz éven át minden nap felvezette a bulldózerét a meddőhányóra, és ott planírozta az Északkelet-Magyarország eldugott sarkában lévő Farkaslyuk melletti szénbányából kikerült meddő kőzetet.

Csütörtökön gyalog ment, egy talicskával, hogy szenet keressen. Korán kelt, melegen felöltözött, és megrakta a talicskát egy csákánnyal, egy ásóval és durva zsákkal.

Amikor a téli nap a látóhatár fölé emelkedett, a csontfagyasztó hidegben megmászta a 30 méter magas meddőhányót, a megfagyott, hó borította talajon nagyokat ugráló, csikorgó talicskájával.

„Enélkül a szén nélkül sok ember megfagyna” – mondta Bari, aki roma, és háromgyerekes családapa. „Így az ember hajnaltól sötétedésig ás, és ha szerencséje van, hazavihet egy vagy két taliga szenet. A megélhetés nyomorúságos módja ez.”

A bánya, ahol Bari dolgozott, a szlovák határ közelében, egy zárt völgyben van, de közel húsz éve bezárták, iszonyatos szegénységbe és hosszú távú munkanélküliségbe taszítva ezzel a legtöbb helybelit, köztük sok romát.

Ezen a vidéken, akárcsak Magyarország többi részén a kommunista éra nehéziparának lebontása a helyi romákra volt a legsúlyosabb hatással: ezrével bocsátották el őket, és legtöbbjük soha többet nem talált állandó munkát.

A kormány tavaly megszigorította a munkanélküliségi segély szabályait, csökkentette és a kevés rendelkezésre álló közmunkához kötötte a kapható javadalmakat, és mindez a munkanélkülieket gyakran még szegényebbé tette.

A telek különösen nehezek, és sok roma bármi éghető után kutat, hogy tüzelni tudjon a kályhában.

Farkaslyuk lakói szerencsésebbek másoknál, mert ők legalább kereshetnek széndarabokat a meddőhányóban, ahol jelentős mennyiségeket hagyott hátra a több generáción át tartó bányászat.

A legutóbbi idők mínusz 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletei egyszerre több tucat férfit kényszerítettek rá, hogy ásson a meddőhányón, és sokan a puszta kezüknél alig többet használnak ehhez.

Gábor Dezső, a falu polgármestere azt mondta, inkább nem beszélne a szénkeresőkről, mert a terület egy magáncég tulajdona, amelynek együttműködésére szükség van a bánya újbóli megnyitásáról szóló tárgyalások folytatásához.

A társság, az elektronikai cikkeket gyártó Elco mindeddig szemet hunyt a szénkeresők felett. Illés József, a cég vezérigazgatója nem hívta vissza a Reuterst, amely a véleményét akarta kikérni.

Egyetlen csákány

Ilyenkor télen a meddőhányón keresőknek legalább 30 centiméter vastag fagyott talajt kell előbb áttörni, aztán hatalmas mennyiségű homokos földet kell megmozgatni, mielőtt szenet találnak, ha találnak egyáltalán.

Egy Putnoki Tamás nevű fiatal roma a földbe ásott lyukból dugta ki a fejét, amikor Barit hallotta közeledni.

„Ez a tied?” – kérdezte, a 180 centiméter mély lyukra utalva, amelyet Bari kezdett ásni pár nappal korábban.

„Nem, csináld csak” – mondta Bari, és a meddőhányó eredeti lejtőjének vonalát követve a meredeken eső földfalon túlra mutatott. „Nincs saját részünk. Ott ásunk, ahol tudunk, és ha abbahagytuk, és más jön arrafelé, gyakran azt mondjuk, próbáld meg te is”.

Putnoki újra visszahajolt a lyukba. A felismerhetetlenségig elrongyolódott fehér kesztyűvel a kezén egy alig 30-40 centiméteres csákánnyal dolgozott.

„Ahogy mélyebbre ások, már nincs olyan hideg, mint itt fenn. És át kell szenvedni magát az embernek idáig, hogy eljusson a szénhez. De ma csak rövid időre jöttem ki, hogy legyen mivel melegíteni egy kicsit otthon” – mondta.

Ha valaki kijár a meddőhányó gödreibe, nincs ideje másutt munka után nézni, és választania kell: vagy elad valamennyit a talált szénből, hogy élelmet vegyen rajta, vagy melegszik, de éhes marad.

Csütörtökön a szokásosnál kevesebb helybeli ásott, bár a hideg makacsul tartotta magát, még a napos helyeken is mínusz 15 fok volt.

A havi munkanélküli segély megérkezett a polgármesteri hivatalba, és reggel 9 órától adták ki. Azok, akik megkapták a pénzüket, egyenesen az élelmiszerboltba mentek, megvették az alapvető cikkeket, és mentek haza megetetni a családjukat. Aztán délutánra sokan visszatértek a meddőhányóra.

„Egyesek azt mondják, hogy az itteni emberek, és különösen a cigányok nem akarnak dolgozni. Nézze: ezt itt kézzel végezzük, és olyan munka, amit a bányákban géppel csinálnak. Tényleg azt hiszi, hogy valaha elutasítanánk az igazi, fizető munkát, ha erre képesek vagyunk minden nap, csak azért, hogy legyen tüzelnivaló” – kérdezte Harkály Lajos munkanélküli roma, aki gyakran keres szenet a meddőhányón.

***

Orbán: nagy próba előtt áll az ország; nincs veszélyben a földgázszállítás

Nagy próba előtt áll az ország a rendkívüli hideg idő miatt a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: „az ország egy nagy próba előtt áll: mennyire tudunk figyelmesek lenni, és életet menteni, ha hajléktalanokról, ha idősekről, ha egyedülálló emberekről van szó.”

A kormányfő azt üzente a hajléktalanoknak: ne reménykedjenek, a kalyibákban, a sufnikban nem fogják tudni élve megúszni a következő néhány nap fagyhullámát, ezért arra kérte őket, hogy ha mód van rá, mindenképpen menjenek be a „túlélési pontokra”, a fedett helyekre.

Felidézte, tavaly ősszel arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy mire megjön a hideg, addigra Budapesten és általában az országban olyan állapotban kell lenniük a kormányzat befolyása alatt álló intézményeknek, hogy egyetlen ember sem kerülhet bajba, fagyhat meg azért, mert nincs meleg hely, ahol túlélhetné a nehéz helyzetet. „Ezt meg is oldottuk, a belügyminiszter kiváló munkát végzett. Hajléktalanszállókat nyitottunk meg, újítottunk fel”, mégpedig közmunka keretében. „A túlélés lehetősége ma nyitva áll, van annyi helyünk, amennyi hajléktalan van ma Budapesten és környékén.” A kabinet, mint mondta, kész vállalni, hogy finanszírozza azoknak a közmunkásoknak a bérét, akik most az idős, egyedül élő embereket segítve járőröznek a településeken.

(Arról nem tájékoztatta a magyarokat, hogy ezekkel a romákkal és nem romákkal mi lesz, miután „a kormány tavaly megszigorította a munkanélküliségi segély szabályait, csökkentette és a kevés rendelkezésre álló közmunkához kötötte a kapható javadalmakat [havi 48 ezer forint], amivel a munkanélkülieket gyakran még szegényebbé tette”  – a szerk.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!