rss      tw      fb
Keres

Lázár: a közgyűlés jóváhagyásával születtek a határidős ügyletek

MTI 2012. február 3., péntek 19:48

Lázár János szerint ő a közgyűlés jóváhagyásával járt el, amikor az árfolyamok kedvező mozgását kihasználva nyereséget realizált a város a kötvényéhez kötődő határidős opciós ügyleteivel.

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő ezt arra reagálva közölte pénteken az MTI-vel, hogy Szilágyi Péter LMP-s képviselő sajtótájékoztatón azt mondta, Lázár János "közpénzből tőzsdézett" a város rábízott vagyonával, amivel eljátszotta hitelét.

Az Erste Bank javaslataira, tanácsaira és szolgáltatásaira támaszkodtak, a hasznon pedig osztoztak a pénzintézettel - közölte a polgármester. Kifejtette, hogy az Állami Számvevőszék részletesen megvizsgálta és törvényesnek találta mind a kötvény kibocsátásának menetét, mind a felhasználását, mind pedig a pénzügyi műveleteket, amelyek mintegy 1,8 milliárd forint hasznot hoztak, amellyel a város adósságát csökkentették.

Lázár János közleményében rámutatott: a kötvényt soha nem jegyezték a tőzsdén, a kötvényből befolyó pénzt soha nem fordította a közgyűlés tőzsdei műveletekre.

A polgármester közleményében részletesen ismertette, hogy mi történt akkor, amikor az önkormányzat a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel akarta kiváltani. Az önkormányzat 2008 júliusában kereste meg az Erste Bankot a kötvénycserével kapcsolatban, ehhez a bank különböző dokumentumokat kért, amelyeket másnap postázott az önkormányzat, de a pénzintézet nem válaszolt. Végül a város elállt a tranzakciótól, mert a svájci frank árfolyama emelkedett.

Lázár János hangsúlyozta: a kötvény kibocsátását és a határidős opciós ügyleteket ő maga kezdeményezte, és kérte ehhez a képviselők hozzájárulását.

Szilágyi Péter, az LMP országgyűlési képviselője a pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, Lázár Jánost politikai felelősség terheli tetteiért, amelyek után szerinte a kormányoldal már soha többé nem emelheti fel szavát hitelesen a "spekulatív tőkemozgások" ellen. Lázár János 2007-ben személyesen dicsekedett azzal, hogy több mint egymilliárd forintos hasznot hozott Hódmezővásárhelynek az árfolyamnyereségre spekulálással - fogalmazott. Az LMP politikusa elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz frakcióvezetője a kétharmados parlamenti többség tudatában "zsarolja" azt a bankot, amellyel szerződésben áll az általa vezetett város. Azt mondta, nagyon álságos, hogy Lázár János a saját hibájából eredő árfolyamveszteségért már nem vállalja a felelősséget.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat tavaly december 29-én fordult levélben az Erste Bankhoz a 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kérve a pénzintézettől. Az önkormányzat 2006-ban 694 darab 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. Az akkor 173,41 forintos árfolyamhoz képest decemberben a svájci frank árfolyama meghaladta a 251 forintot.