rss      tw      fb
Keres

Nyilatkozatháború a marosvásárhelyi polgármesterjelölt-állítás tárgyában

MTI 2012. február 3., péntek 20:11

Nyilatkozatháború robbant ki a romániai magyar politikai szervezetek között Vass Levente marosvásárhelyi polgármester-jelöltségével kapcsolatban.

Éles hangú nyilatkozatban bírálták egymást az erdélyi magyar politikai szervezetek a marosvásárhelyi polgármesterjelölt-állítás ügyében.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei elnöksége arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy egy csütörtöki egyeztetésen Kelemen Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének elnöke "ellentmondást nem tűrve kijelentette", Vass Leventét csakis az RMDSZ színeiben kívánják indítani a választási versenyben. Az EMNT hangsúlyozta: Marosvásárhelyen a magyarság érdeke megkívánja, hogy a magyar szervezetek valós együttműködéssel mozgósítsák a választópolgárokat. Sajnálatosnak tartotta, hogy az együttműködés "az RMDSZ önös érdekei miatt" nem valósulhat meg.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége úgy értelmezte a Kelemen Attilának tulajdonított álláspontot, hogy az RMDSZ cserbenhagyta Marosvásárhely magyarságát. Lépése politikai gőgről és a megegyezésre törekvés teljes hiányáról árulkodik. Az EMNP közleményben üdvözölte az EMNT azon elképzelését, hogy Vass Levente formailag független polgármesterjelölt legyen, aki mögé felsorakoznak a magyar szervezetek.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének választmánya közleményben adott hangot megdöbbenésének az EMNT nyilatkozata miatt. Sérelmezte, hogy az EMNT magánbeszélgetésre reagált nyilatkozatában, és meg sem várta, hogy a tényleges egyeztetésre sor kerüljön.

"Az RMDSZ Maros megyei Állandó Tanácsa minden eddigi egyeztetés, illetve sajtónyilvánosság előtti nyilatkozatával egyértelműen kifejezte azon szándékát, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség megnyerése érdekében hajlandó összefogni mind a civil szférával, mind a helyi politikummal. Azonban egyetlen alkalommal sem volt szó arról, hogy Vass Leventét független jelöltként indítaná a két politikai szervezet" - áll az RMDSZ közleményében. "Marosvásárhelynek egyértelmű érdeke, hogy a magyar összefogás jelöltje megnyerje a polgármester választást, visszanyerje többségi erejét a tanácstestületben és a megye magyarsága megőrizze vezető tisztségét a Megyei Tanács élén" - zárta állásfoglalását az RMDSZ.

Az egészségügyi miniszter tanácsadóját, Vass Leventét eredetileg az EMNT javasolta polgármester-jelöltnek, de később az RMDSZ is az ő jelöltsége mellett döntött.