rss      tw      fb
Keres

Malév - Könnyítések az utas- és storno-biztosításokban

MTI 2012. február 3., péntek 16:30

A Malév váratlan leállása számos olyan utazót is érint, akik előzőleg utazásképtelenségre vonatkozó (storno) vagy utasbiztosítást kötöttek, bár ezen biztosítások nem szolgálnak a Malév hibájából meghiúsult utazások miatti kártérítésre, a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) néhány rendkívüli intézkedéssel igyekszik megkönnyíteni a bajba jutott utasok helyzetét - közölte a Generali az MTI-vel pénteken.

A biztosító közleménye szerint vállalja, hogy a törölt Malév-járatokra megkötött utazásképtelenségi (storno) biztosítás díjának teljes összegét visszatéríti. Erre az igényt annál az utazási irodánál kell jelezni, amelyiknél a biztosítást kötötték. Erre akkor van lehetőség, ha az utas részére korábban még nem történt kárkifizetés és a jegyet más légitársaságnál történt átfoglalással sem használták fel.

A közlemény kitér arra is, hogy amennyiben az utasnak sikerül a meglévő Malév-jegyét más légitársaság járatára átfoglalni, akkor az EUB a korábban megkötött storno-biztosítást érvényesnek tekinti a módosított jegyre is az eredeti jegyár összegéig. Amennyiben az átfoglalás az eredetinél magasabb jegyárat eredményez, vagy pedig teljesen új jegyet vesz az utas, az új jegyre illetve a jegyár-különbözetre új biztosítást célszerű kötni.

Korábban vásárolt Malév-jegyekre péntektől storno-biztosítás természetesen már nem köthető.

Fontos tudni, hogy az utazásképtelenségre vonatkozó (storno) biztosítás az utas részéről történő útlemondásra vonatkozik, a légitársaság hibájából meghiúsult utazás kockázatának kivédésére ez a biztosítás-típus nem szolgál.

Az utasbiztosítással rendelkező, a Malév leállása miatt külföldön rekedt, általa biztosított utasok részére az EUB ingyenesen meghosszabbítja a biztosítást az alap-kockázatokra vonatkozóan - így például betegség, baleset esetér - a tényleges hazautazás időpontjáig, de legkésőbb 2012. február 6. hétfőn délelőtt 10 óráig. (A kiegészítő biztosításokra - például a sportbalesetek - ez nem vonatkozik.)

A Generali közleménye szerint azoknak az utasoknak, akik február 3-6. között utaztak volna Malév-járattal, de az utazás meghiúsult, az EUB teljes összegben visszatéríti a korábban megkötött utasbiztosítások díját. Az erre vonatkozó igényt az utasnak legkésőbb keddig (február 7-ig) be kell nyújtania a biztosítás-kötés helyén (az érintett utazási irodában, a www.eub.hu-n történt online kötés esetén pedig az EUB Ügyfélszolgálatánál, tel: +36 1 452 3580, nyitva tartás: H-CS 08.00 - 17.00; P 08.00-14.30; ugyfelszolgalat@eub.hu).

Az utasbiztosítás keretében a biztosító természetesen a szerződés szerint teljesíti a vállalt szolgáltatásait.