rss      tw      fb
Keres

Malév - A kormányküldöttségek utazásában nem okoz fennakadást a leállás

MTI 2012. február 3., péntek 15:31

Semmiféle fennakadást nem okoz a Malév leállása a kormányfői és minisztériumi küldöttségek útjainak lebonyolításában, a külföldi kiküldetésen lévő minisztériumi munkatársak hazahozatalát pedig átfoglalásokkal oldják meg - közölte a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI kérdésére.

Az MTI a Malév működésének beszüntetésével összefüggésben kereste meg a kormányszóvivői irodát, azzal a kérdéssel, hogy van-e olyan kormányzati szereplő, aki Malévvel utazott volna külföldre vagy vissza Magyarországra, és érinti őt a cég leállása.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a kormányfői és minisztériumi küldöttségek útjainak lebonyolításában semmilyen fennakadást nem okoz a Malév-leállás.

A külföldi kiküldetésen lévő minisztériumi munkatársak hazahozatalát a tárcák zökkenőmentesen, átfoglalásokkal megoldják - közölték, hozzátéve, hogy a jövő heti és utána következő hivatalos utazásokra a tárcák átfoglalják a jegyeket az adott célállomásra közlekedő más légitársaságok járataira. A közbeszerzési rendszerben foglalt repülőjegyek árát a jegy kiállítása után fizetik ki, amire általában többnapos, vagy egyes esetekben többhetes jegykiállítási határidő van érvényben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiállítási határidőig a repülőjegy szabadon módosítható, törölhető, másrészt kizárólag a jegykiállítási határidő letelte után keletkezik fizetési kötelezettség.

Kifejtették: a Külügyminisztérium kivételével a tárcák önállóan nem jogosultak repülőjegyet beszerezni, mivel a vonatkozó kormányrendelet alapján a nemzetközi utazásszervezéssel kapcsolatos szerződés megkötésére a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság jogosult. A repülőjegyek megrendelése a főigazgatóság által megkötött keretszerződés szerint történik. Az érvényben lévő kontraktus alapján négy utazási iroda bonyolítja a repülőjegyek foglalását, vásárlását.

A Malév leállása miatt a közeljövőben a célállomástól függően elsősorban a közvetlen járatokat üzemeltető légitársaságokkal tervezi minden minisztérium az utazásokat, ha pedig ez nem megoldható - az időpont vagy egyéb okok miatt -, akkor más légitársaság igénybevételével, lehetőség szerint a legkedvezőbb árú menetjegy megvásárlásával - írták.

A légitársaság leállása miatt kialakult helyzetben is a lehető legkedvezőbb megoldást alkalmazzák az utazások szervezésénél - hangsúlyozták, megjegyezve, hogy általános és a teljes kormányzati állományra vonatkozó irányelv, hogy a delegációk a lehető legszűkebb létszámmal repülnek. Az utazások során magángépeket továbbra sem tervez igénybe venni a kormányzat - jelentették ki.

A Külügyminisztériumra kitérve a kormányszóvivői iroda tudatta: a tárca a központi kormányzati rendszeren belül is vásárol repülőjegyeket, de közvetlenül is vehet. Utóbbira azért van szükség, mert a Külügyminisztérium rendkívül sok, gyakran azonnali helyfoglalást igénylő utazást intéz, s ezekben az esetekben a közvetlen vásárlás az egyetlen járható út. A külügyi tárca is megoldja, hogy minden hivatalos kiküldött eljusson a célállomására, és a kiküldöttek közül senki se maradjon külföldön. A kormányzati rendszeren kívül kiállított jegyek helyett újakat kell vásárolni, ennek összköltsége jelen pillanatban még nem megbecsülhető - közölték.