rss      tw      fb
Keres

Módosították az első magyar műhold indításának időpontját

MTI 2012. február 3., péntek 15:21

Az Európai Űrügynökség (ESA) módosította az első magyar műholdat a világűrbe juttató Vega-hordozórakéta indításának idejét, amely február 9-e helyett február 13-án startol - tájékoztatták a Masat-1 fejlesztői pénteki közleményükben az MTI-t.

A Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született. Az űreszköz, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet. Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

Mint a közlemény kiemeli, a Vega-rakéta a legújabb és legmodernebb európai technológiát képviseli.

"Az első, úgynevezett kvalifikációs küldetésében kap helyet Magyarország első műholdja is" - hangsúlyozza a dokumentum.

A felbocsátás helyszíne Francia Guyana, a kouroui űrközpont.

A Vega első startja (VV01) február 13-án, közép-európai idő szerint a 11.00 és a 13.00 közötti kétórás időablakban várható. A rakéta 9 év fejlesztésének az eredménye, sikeres start esetén 9 műholdat állít pályára.

"A Vega az ilyen méretű hordozórakéták kategóriájában egyedülálló, egyszerre több műholdat képes akár eltérő pályára is felbocsátani. Ez a képesség lényeges újdonság az európai hordozórakéta-palettán, de világviszonylatban is" - mutatattak rá a Masat-1 fejlesztői.