rss      tw      fb
Keres

MKP: oktatási önrendelkezést és önálló törvényt a kisebbségi kultúra támogatásáról Szlovákiában

MTI 2012. február 3., péntek 14:38

Oktatási önrendelkezést akar és önálló törvényben rendezné a kisebbségi kultúra állami támogatását Szlovákiában a Magyar Koalíció Pártja (MKP) - hangzott el pénteken Pozsonyban a pártnak a márciusi parlamenti választások utáni célkitűzéseit ismertető sajtóértekezletén.

Kiemelt fontosságúnak tartja az átlátható pályázati rendszerek megteremtését az MKP, mivel szerintük az állami csatornából a kisebbségi kultúra pályázati támogatására szánt összegeket tavaly gyanús körülmények közt osztották el. "Több olyan esetre is volt példa, amikor felmerült a gyanú, hogy a pályázatok elbírálásakor nem a célirányosságé, hanem a döntéshozók és a pályázók érdek-összefonódásáé volt a döntő szó" - nyilatkozta az MTI-nek Bárdos Gyula, az MKP első alelnöke. Hozzátette, a kisebbségi kultúra támogatását rendező törvénynek rögzítenie kell a szféra százalékarányos részesedését az állami költségvetésből.

A magyar tannyelvű oktatás fejlesztése érdekében Szlovákiában meg kell teremteni az oktatási önrendelkezést és kiemelt helyen kell kezelni a szakmai képzés átfogó reformját - állapította meg az oktatásügy területén égető szükségűnek nevezett változtatások kapcsán Szigeti László, az MKP oktatásért és kultúráért felelős alelnöke. Rámutatott, olyan hosszú távú problémáról van szó, amely a válság idején gyors megoldást sürget. "Szlovákiában rekordszinten van a munkanélküliség, a vállalkozások viszont sokszor nem találnak megfelelő szintű és szakképesítési irányú munkaerőt" - mondta el az MTI-nek Szigeti. Hozzátette, szükséges, hogy újra megfelelő rangot kapjanak a szakmunkásképző iskolák és fontos a piaci igényeknek megfelelő, a gyakorlati képzést előtérbe helyező oktatás újraindítása.

Szlovákiában a tavalyi év végére a munkanélküliek aránya túllépte a 13 és fél százalékot. A munkanélküli friss végzősök száma alapján az EU-tagországok közül Szlovákia 35,6 százalékkal a második helyen áll. Erre a tényre José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is rámutatott, amikor hétfőn a fiatal munkaerő foglakoztatásának mielőbbi megoldását sürgette Szlovákiában.