rss      tw      fb
Keres

Bába Iván: a kisebbségek védelme összeköti Magyarországot és Szlovéniát

MTI 2012. február 3., péntek 12:06

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint az egyik legfontosabb érték, amelyet Magyarország és Szlovénia közösen vall, a kisebbségek védelme, ezért első kétoldalú megállapodásuk is a kisebbségek jogainak biztosításáról szólt.

A magyar-szlovén diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából az államtitkár Darja Bavdaz Kuret budapesti szlovén nagykövettel megnyitotta a Szlovénia identitása - Egy állam szimbólumai című kiállítást pénteken a Külügyminisztérium épületében.

Bába Iván kifejtette: húsz évvel ezelőtt az akkori magyar kormány komoly erőfeszítéseket tett a fiatal szlovén állam nemzetközi elismertetéséért, és a két ország közötti kapcsolatok azóta is "töretlenül fejlődnek".

A szlovén függetlenség kinyilvánítását "fáradságos, titkos diplomáciai tevékenység" előzte meg, a nagyhatalmakat is meg kellett győzni arról, hogy Jugoszlávia a szlovén önállósodási törekvésektől függetlenül is szétesne - idézte fel. Mint mondta, erre azért volt szükség, mert a nemzetközi politika több szereplője tartott a szlovén függetlenségnek Jugoszlávia más részeire tett hatásától.

Az akkori magyar politikai vezetők szoros kapcsolatban álltak a kialakulóban lévő független szlovén állam képviselőivel, így például Antall József egykori miniszterelnök Alojz Peterle későbbi szlovén kormányfővel, Jeszenszky Géza akkori külügyminiszter pedig Dimitrij Rupellel, későbbi szlovén kollégájával - emlékezetett.

Az államtitkár kiemelte: húsz év sok idő egy ember életében, de nem a történelemben. Szlovénia mégis rengeteget elért az elmúlt húsz év alatt, ezt mutatja be a kiállítás - tette hozzá.

Darja Bavdaz Kuret arról beszélt, hogy húsz év alatt Magyarország és Szlovénia barátsága valódi partnerséggé érett, ezt a kapcsolatot erősíti a két ország EU- és NATO-tagsága, valamint a közép-európai együttműködés iránti elkötelezettségük.

Szlovénia "az európai történelem egy változásokkal teli korszakában" vált önálló állammá - hangoztatta. Mint mondta, Európa több nemzete szerezte meg vagy szerezte vissza függetlenségét "a demokratikus mozgalmak felerősödésének, a hidegháború befejezésének és a nagy, többnemzetiségű államok felbomlásának" idején.

A szlovéneknek nem volt könnyű a nemzetközi közösség teljes jogú tagjává válni - vélekedett. Kiemelte, "azokban a bizonytalan időkben" elengedhetetlen volt szomszédaik, így Magyarország támogatása. A diplomata is utalt az akkori magyar és szlovén politikai vezetők közötti szoros együttműködésre.

A tárlat a Szlovén Köztársaságot bélyegein, bankjegyein, pénzérméin keresztül mutatja be, a kiállítás megnyitóján a diplomáciai testület több tagja megjelent.