rss      tw      fb
Keres

Malév - a British Airways megfontolja nagyobb repülőgépek Budapestre küldését

MTI 2012. február 3., péntek 12:06

Fontolgatja nagyobb repülőgépek közlekedtetését Budapestre a British Airways (BA) a Malév leállása nyomán - közölte pénteken Londonban az MTI-vel a legnagyobb brit légitársaság médiakapcsolati igazgatója.

Anthony Cane az MTI megkeresésére adott rövid nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a BA "minden lehetőséget mérlegel" a Malév utasainak megsegítésére, beleértve a megváltott Malév-jegyek átfoglalását a British Airways járataira, illetve a jelenleginél nagyobb repülőgépek forgalomba állítását a londoni Heathrow és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között.

A British Airways napi három járatot üzemeltet Heathrow-ról Budapestre; e járatokon jelenleg Airbus A320-as repülőgépek közlekednek. A BA által használt konfiguráció alapján e gépeken a turistaosztálynak megfelelő Euro Traveller osztályon 137, az emelt szintű üzleti kategóriában (Club Europe) 15 férőhely van.

A British Airways flottájában Boeing 747-es, 767-es és 777-es repülőgépek is vannak; ezek üléselrendezéstől függően 250-450 utas befogadására alkalmasak. A BA a rövid távú, de nagyobb forgalmú európai útvonalain rendszeresen közlekedtet Boeing 767-es gépeket.

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City - közül háromra közlekednek járatok Budapestről. Heathrow-ról csak a BA gépei járnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, a Malév napi két járata a második legnagyobb londoni légikikötőt, Gatwicket használta. Ugyanerről a repülőtérről az easyJet diszkont légitársaságnak is van napi egy járata Budapestre.

A Wizz Air Budapest és Luton között jár, és innen is indulnak easyJet-járatok a magyar fővárosba.

A Malév a British Airways partnere volt a oneworld nevű globális légiközlekedési szövetségben. A oneworld három vezető légitársasága az American Airlines, a British Airways és a spanyol Iberia.

A tagok között van még a hongkongi Cathay Pacific, a Finnair, a Japan Airlines, az indiai Kingfisher, a chilei LAN, az ausztrál Qantas, a Royal Jordanian, valamint az orosz S7.

A oneworld kimutatása szerint a szövetség légitársaságainak gépei naponta átlagosan 8107-szer szállnak fel. E mércén a oneworld legnagyobb légitársasága az American Airlines, napi 3350 felszállással, a legkisebb pedig a Malév volt, napi 68 indulással a szövetség statisztikája szerint.