rss      tw      fb
Keres

Esküt tettek az első önkéntes műveleti tartalékos katonák

MTI 2012. február 3., péntek 10:33

Letették az esküt és szerződést kötöttek az első önkéntes műveleti tartalékos katonák pénteken a fővárosban, a honvédség hadkiegészítő és nyilvántartó parancsnokságán.

Az eseményen jelen volt Benkő Tibor vezérkari főnök, aki a tartalékosoknak azt mondta: a szerződéskötéssel az első 20 műveleti tartalékos megkezdheti a szolgálatot. "Ez megpróbáltatást és kihívást jelent, amit nekik és családjuknak is vállalniuk kell" - tette hozzá.

A vezérezredes szerint egy hónap leforgása alatt négyezren regisztráltatták magukat az önkéntesi rendszerbe, a hónap végére akár négyszáz emberrel szerződést is köthetnek. A jelentkezők egészségügyi, fizikai, pszichikai felmérésen esnek át és nemzetbiztonsági szempontokból is meg kell feleljniük.

A négyezernyi regisztrált közül ezernyolcszázan voltak katonák, közülük ezerötszáz mentesülhet a szolgálati nyugdíjukat sújtó tizenhat százalékos adó alól. A jelentkezők közül ezerhétszázan civilek és közülük hétszázan soha nem voltak katonák, még sorkatonák sem - sorolta a vezérezredes.

Benkő Tibor emlékeztetett: Hende Csaba honvédelmi miniszter 2010 őszén döntött az önkéntes tartalékos szolgálat létrehozásáról. A következő év januárjában már szolgálatba is állt az első kétezer, védelmi tartalékos katona, akik a katonai objektumok védelméért felelnek.

Hende Csaba egyébként tavaly decemberben jelentette be, hogy idén januárjától már nem csak őrző-védő feladatokra veszik fel az önkéntes tartalékosokat. A jelentkezőkkel először nyolc hónapra kötnek szerződést, amiből hat hónap a próbaidő; a szerződés aláírásától a jelentkező bármikor behívható tényleges katonai szolgálatra - mondta.

A Honvédelmi Minisztérium tervei szerint a teljes tartalékos rendszer 2014-re áll majd fel mintegy 8000 önkéntessel.