rss      tw      fb
Keres

Hideg idő - Orbán: nagy próba előtt áll az ország; nincs veszélyben a földgázszállítás

MTI 2012. február 3., péntek 9:41

Nagy próba előtt áll az ország a rendkívüli hideg idő miatt a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ezzel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy nincsenek veszélyben a magyarországi földgázszállítások.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, "az ország egy nagy próba előtt áll: mennyire tudunk figyelmesek lenni, és életet menteni, ha hajléktalanokról, ha idősekről, ha egyedülálló emberekről van szó".

A kormányfő azt üzente a hajléktalanoknak: ne reménykedjenek, a kalyibákban, a sufnikban nem fogják tudni élve megúszni a következő néhány nap fagyhullámát, ezért arra kérte őket, hogy ha mód van rá, mindenképpen menjenek be a "túlélési pontokra", a fedett helyekre.

Felidézte, tavaly ősszel arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy mire megjön a hideg, addigra Budapesten és általában az országban olyan állapotban kell lenniük a kormányzat befolyása alatt álló intézményeknek, hogy egyetlen ember sem kerülhet bajba, fagyhat meg azért, mert nincs meleg hely, ahol túlélhetné a nehéz helyzetet. "Ezt meg is oldottuk, a belügyminiszter kiváló munkát végzett. Hajléktalanszállókat nyitottunk meg, újítottunk fel", mégpedig közmunka keretében - mondta, majd jelezte: "a túlélés lehetősége ma nyitva áll, van annyi helyünk, amennyi hajléktalan van ma Budapesten és környékén".

Kitért arra is, a kabinet kész vállalni, hogy finanszírozza azoknak a közmunkásoknak a bérét, akik most az idős, egyedül élő embereket segítve járőröznek a településeken.

Arra a kérdésre, hogy nincsenek-e veszélyben a magyarországi földgázszállítások, Orbán Viktor azt válaszolta, ilyen hírt egyelőre nem kapott. Hozzátette ugyanakkor: ez a kérdés a következő évben már kevésbé lesz probléma egyrészt azért, mert jó egy év múlva Magyarország véget tud vetni az orosz gáztól való függőségének az épülő csővezetékek miatt, másrészt azért, mert a közmunkaprogram keretében lecserélik a kazánok jelentős részét, illetve a gázkazánok mellé beszereltetnek nem gáz alapon működő kazánokat is.