rss      tw      fb
Keres

Az MSZP kivizsgáltatná a Wekerle Sándor Közalapítvány főigazgatójának felhívását az új alkotmányról

MTI 2012. január 30., hétfő 17:03

Az MSZP felszólítja Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) alá tartozó Wekerle Sándor Alapkezelő főigazgatójának a dolgozók felé intézett felhívása kapcsán - derül ki Török Zsoltnak az MSZP szóvivőjének hétfői közleményéből.

A Népszava múlt szerdán írt arról, hogy két nap alatt az alapkezelőnél dolgozók fele igényelt ingyenes példányt az új alaptörvényből, miután az alapkezelő főigazgatója - Hidas János volt fideszes megyei alelnök - levélben ajánlotta ezt a figyelmükbe. A levélben a főigazgató úgy fogalmazott: fontosnak tartja, hogy munkatársai ismerjék a január elsejével életbe lépett új alkotmányt, ezért felajánlotta a dolgozóknak, hogy ha a csatolva megküldött nyilatkozatot saját nevükre, aláírva kitöltik, az intézmény rendel nekik egy-egy ingyenes példányt - írja a Népszava. A lap szerint abban, hogy Hidas tájékoztatása szerint az eltelt két napban már az intézmény 323 munkatársának "közel fele jelezte igényét az alaptörvényre", az is közrejátszhatott, hogy a levélből egyértelműen kiderült: a visszaküldött megrendelőlapokat a dolgozói névsorral összevetve könnyedén beazonosíthatók azok, akik - a főigazgatótól eltérően - nem tartják fontosnak szóról szóra megismerni az új alkotmányt.

Török Zsolt közleményében úgy fogalmazott: ha Péterfalvi Attila komolyan gondolja, hogy a hatalomtól függetlenül, európai szellemben kívánja működtetni hivatalát, azonnali vizsgálatot kezdeményez a Wekerle Sándor Alapkezelő főigazgatója által a cég dolgozóihoz intézett felszólítás és egy esetleges "B-listázás" ügyében. "Az MSZP szerint ugyanis a Rákosi-korszakban megszokott Szabad Nép-félórákat idézi és súlyosan jogsértő, hogy egyes állami szervek vezetői kvázi kötelező olvasmánnyá kívánják tenni az alaptörvényt az által, hogy az alkalmazottakat nyomatékosan kérik az alaptörvény ingyenes példányának megrendelésére" - írja Török Zsolt.

Az MSZP emellett a hatóság vizsgálatától függetlenül írásbeli választ igénylő kérdéssel fordul az alapkezelőt felügyelő Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez is.