rss      tw      fb
Keres

Ukrán politológus: Magyarország nyomást gyakorol Ukrajnára autonómiaügyben

MTI 2012. január 30., hétfő 17:04

Egy ismert ukrán politológus szerint Magyarország azon követelése, hogy hozzanak létre magyar autonómiát az "ukrán Kárpátalján", ellentmond Ukrajna államszerkezetének.

Volodimir Feszenko, a Penta politikatudományi intézet vezetője az Ukrinform hírügynökségnek hétfőn nyilatkozva elmondta: az elmúlt 18 év során Ukrajna és Magyarország első ízben nem írt alá jegyzőkönyvet a nemzetiségi kisebbségek jogainak biztosításával kapcsolatban, utalva a magyar-ukrán kormányközi kisebbségi vegyes bizottság 2011. december 19-én és 20-án Budapesten tartott ülésére.

"Ilyenformán az egyik szomszédos ország nyomást gyakorol ránk nemzetiségi kérdésekben. Magyarország gyakorlatilag nemzetiségi autonómia létrehozását követeli Ukrajnától, ami a lényegét tekintve ellentmond Ukrajna egész államberendezkedésének" - tette hozzá.

A kárpátaljai hírportálok által is átvett interjúban Feszenko kifejtette, hogy "ez veszélyes incidens, amely a Magyarországon belüli helyzetet tükrözi, ahol meglehetősen keményen, olykor agresszíven cselekvő jobboldali erők kerültek hatalomra". A politológus szerint Brüsszelben is aggodalmat váltottak ki az alkotmánnyal és törvényekkel kapcsolatos magyarországi változások.

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a magyar-ukrán kormányközi kisebbségi vegyes bizottság legutóbbi ülésén a felek azért nem írtak alá jegyzőkönyvet, mert magyar részről a magyar többségű Tisza-melléki járás létrehozását követelték, s "Ukrajna nem engedett az ultimátumnak".