rss      tw      fb
Keres

A főváros szerint le akarják járatni a BTI vezetését

MTI 2012. január 30., hétfő 17:08

Egyrészt nem kellő ismeretanyag birtokában, másrészt egyes felvetéseket a valósághoz képest túlzó módon fogalmazott meg az a névtelen levél, amely visszélésekkel és bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) jelenlegi vezetését; ez olvasható a főváros jelentésében, amely az ügyben indított vizsgálatot zárta le október végén - közölte György István főpolgármester-helyettes hétfőn az MTI-vel.

A Népszava hétfőn írt arról, hogy a fővárosi tulajdonban lévő Budapesti Temetkezési Intézet újonnan megválasztott igazgatóságának nagy értékű autókat béreltek, és csaknem 1,7 millióért vettek tárgyi eszközöket, képeket, szőnyegeket is. A lap szerint a társaság vezetése fél év alatt csaknem kétmillió forintot költött üzemanyagra, a vezérigazgató pedig félmillióért vásárolt éves bérletet a Gellért fürdőbe a cég költségére.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes erre reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy a lap az állításával ellentétben nem belső vizsgálatra, hanem egy névtelen levélre alapoz, amelyet a főváros is megkapott. Ebben a legkülönbözőbb visszaélésekkel, bűncselekmények elkövetésével vádolták a BTI jelenlegi vezetését. A névtelen levelet és mellékleteit az intézet vezérigazgatója eljuttatta a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz - olvasható a közleményben.

A városvezetés a levél tartalma miatt vizsgálatot indított, ez 2011. október 21-én zárult le. A jelentés megállapítja egyebek mellett, hogy a gazdasági visszaélésekre vonatkozó állításokat egyrészt nem kellő ismeretanyag birtokában tették, ami elsősorban a társaság vezetésének lejáratását célozta meg; másrészt az egyes felvetéseket a valósághoz képest túlzóan, büntetőjogi konzekvenciákat tartalmazva fogalmaztak meg.

A jelentés ennek okaként azt feltételezi, hogy "súlyos gazdasági érdeksérelmeket" okoztak azok az intézkedések, amelyeket a BTI gazdasági helyzetének stabilitása, valamint a bevétel növekedése érdekében tettek. A dokumentum azt is megjegyzi: a belső vizsgálat arra is rávilágított, hogy a jelenlegi vezetés feltárt olyan, az előző vezetés alatt történt, büntetőjogilag is értékelhető cselekményeket, amelyek hamarosan hatósági eljárásokhoz vezethetnek.

A közleményben György István arra is kitért: a BTI gazdálkodásában 2010 első tíz hónapjában 48,214 millió forint veszteség volt, míg 2011 első tíz hónapjában 261,503 millió forint volt az adózás utáni eredményt. A főpolgármester-helyettes jelezte: a városvezetés nem lát okot a lapban sugallt intézkedések megtételére.