rss      tw      fb
Keres

Sport a fűtött utcában
Nem láttam mostanában kutatást arról, hogyan alakult a hajléktalanok képe a médiában. Félek, hogy a cigányokéhoz hasonlóan: az Origo a napokban közölt adatokat arról, hogy a kutatók által vizsgált médiumokban a szegénység és a pozitív példák rovására alaposan vezet, még jobban, mint korábban, a devianciák bemutatása a cigány témájú beszámolókban. Ami a hajléktalanokat illeti, a szerencsétlen csepeli gyilkosságok óta még könnyebben megy a negatív általánosítás, amit csak erősít a VIII. kerületi polgármester ismert harca a kukázás és az „életvitelszerű” utcai tartózkodás ellen.

Ezt csak hangulati bevezetőnek. Mert egyébként, ami a hangulatot illeti,  a VIII. kerületi Dankó utcában az Oltalom Sportnapon a hajléktalanok között nem csupán derűs, de kifejezetten jókedvű volt a légkör. A Fűtött utca volt a sporttalálkozó helyszíne, ahol hajléktalanok, hátrányos helyzetű gyerekek és bárki, aki részt akart venni, találkozhatott világbajnok sportolókkal, profi edzőkkel.

A Dankó utcai Fűtött utca, éjjeli menedékhely és nappali melegedő, nyolc éve működik, előbb az Oltalom Karitatív Egyesület volt, majd a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lett a fenntartója. A fűtött utca nagyon jó elnevezés, benne van a lényeg. Fűtött hely az utcán élőknek, akiknek Iványi Gábor és az általa kialakított szociális hálózat az oltalmazója. Éppen ezért megbotránkoztatott (és nemcsak engem), amikor tavaly ősszel tele volt a sajtó efféle címekkel: „Indulhat a Fűtött utca program a fővárosban.” „Három Fűtött utca is lesz Budapesten”. „Zöld lámpa a Fűtött utca programnak.”

Úgy nyúlta le a főváros ezt a Dankó utcában jól bevált kifejezést és a hozzá tartozó gondolatkört, amilyen arcátlanul manapság a hazában mások szellemi termékét lenyúlni szokás könnyedén. Iványi Gábor lelkész karácsonyi beszédében erről meg is emlékezett: „Szeretném megkérni a főpolgármestert, hogy ne használja az ő programjukra a ’Fűtött utca’ elnevezést, mert a mi Fűtött utcánknak jó nemzetközi híre van. Az ő szándékaikhoz nekünk semmi közünk. Szociális kérdéseket kultúrállamokban szociális munkásokkal, jó szociális törvényekkel és szolidaritással, nem rendőri intézkedésekkel szokás kezelni.”

Vissza tehát az egyetlen hiteles Fűtött utcához.  A lassan télire váltó időben, nyomott kedvben sántikáltam a Dankó utca felé; megígértem magamnak és a bennem élő régi elkötelezettségeknek, hogy mindenképpen elmegyek és megnézem az Oltalom Sportnapot. De nem sok kedvem volt hozzá, sporthoz amúgy sem értek. Igaz, a meghirdetett programnak az a része nagyon tetszett, hogy az ökölvívás, asztalitenisz és sakk mellett szerepelt a csocsó, gombfoci, marokkó és malom is.

A vége mégis az lett, hogy megbűvölten leragadtam a boksznál. A falak mellé széttolt emeletes ágyak között a pingpong asztalokon szenvedélyesen pattognak a labdák, jó néhány csocsó körül versenyzők és kibicek sokasága, hátul a csarnok végében igazi, profi ring a nemsokára kezdődő bokszmeccseknek. A Fűtött utca, óriási csarnok, tele volt, néhány magába roskadt arc mellett – később, láttam, közülük többen felvidultak – rengeteg érdeklődő, hajléktalanok és látogatók vegyesen, és nem is volt mindig egyértelmű, ki kicsoda. Leglelkesebbnek a gyerekcsapat látszott, Wesley-iskolások, Szegedről is följöttek, és környékbeli iskolák kisdiákjai.

Életemben először láttam élőben bokszmeccset, mindjárt egy egész sorozatot. Kesztyű kesztyű ellen, és vigyázzatok egymásra, az már rég volt, hogy alaposan össze kell verni egymást – magyarázza Mester Sándor, a Halasi Box Club főtitkára, a tájékoztató-pontozó-eredményközlő bíró. Néhányan bemutatót tartanak, közben halljuk az ismeretterjesztést: ezeket hívjuk egyenes ütéseknek, most pörgessétek meg, fiúk, ezeket a hangokat azért adják ki, hogy megfeszüljön a has az ütés alatt... Így tanulunk, azután a 9-10 évesekkel kezdődnek a meccsek. Először nevetős arcok, tetszik nekik a szereplés, aztán bedurvul a dolog, az egyik mintha élete összes sérelmét akarná leverni a másikon, aki föl is adja, még a cipője is leesett a mérkőzésben, meggondolja magát, mégsem neki való az ökölvívás.

De általában a gyerekek boldogok, hogy üthetnek, össze-vissza csapkodnak, a közönség üvöltve biztat, a bíró néha lehajol és a versenyző fülébe súg valamit, nyilván nyugtat és a szabályokra emlékeztet. Minden úgy megy, mint a nagyoknál, a pihenőszünetben a ring sarkában vizet adnak nekik, törölgetik az arcukat, a győztes karja a magasba, mindkettőé, ha döntetlen, ilyenkor a gyerekek boldogan vigyorognak. Az egyik sarokban Pécsiné Lázár Melinda áll, neves ökölvívó, a Wesley főiskolán végzett, diplomamunkájának témája a cigány tanulók motiválása volt a sport segítségével. Azóta is ez a munkája – miután hazai és nemzetközi mérkőzéseken érmeket szerzett és az Újpest edzője is volt –, iskolai sportfoglalkozásokat vezet hátrányos helyzetű gyerekek részvételével.

A sport reményt adhat a felemelkedésre, terápiás eszköz, sikerélmény forrása, könnyíti a kapcsolatok kiépítését és az előítéletek csökkentését, ezért is hozták létre az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola dolgozói  veterán sportolókkal összefogva 2005-ben az Oltalom Sportegyesületet. Futballcsapatuk, hallottuk Rákos Andrástól, az egyesület elnökétől, már bejárta a világot, először 2006-ban vett részt a Cape Townban rendezett Hajléktalan Labdarúgó Világbajnokságon, azóta is évente más országba mennek. A csapat most nemrég, augusztus végén Párizsban járt, ahol az Eiffel-torony alatt, a Mars-mezőn tartották 64 ország hajléktalan válogatottja részvételével a bajnokságot. A magyar csapat a 38-ik lett.

A szorítóban gördülékenyen megy minden, mondják a neveket, kik lépnek most a ringbe, kik készüljenek föl, a várakozó versenyző ruganyosan ugrál és a levegővel bokszol, Járóka Béla, Bagó Ádám, Farkas Ramóna, Vándor Brenda, és így tovább, a kislányok zavartan nevetgélnek, de vékony kis karjukkal püfölnek, aztán jönnek a 14 év felettiek, ez már 3x1,5 perc meccsidő, másfél perc a ringben nagyon hosszú, figyelmeztet a bíró. Egy kislány a nézők között éles hangon üvölt: Józsika! Józsika! A többiek szolidárisan átveszik, kórusban megy a Józsi! Józsi! És Józsi derekasan bokszol. Jönnek a felnőttek, 70 kilósok, itt már fogvédő, fejvédő is feltűnik, egy gyors lefutású meccsnél, amikor az egyik fél az első menet után feladja, a tudósító-bíró fontosnak tartja közölni a nézőkkel, hogy az illető életében először bokszolt, a másik viszont már járt néhány edzésen; helyreáll a világ igazságos rendje.


Banksy-graffiti - museumofthestreetart.blogspot.com

Nagy pedagógus a Halasi Box Club főtitkára. Nem csapkodunk, vigyázunk a másikra, ismétli a mérkőzések után is, aki akar, fölmehet a szorítóba edzeni, amíg van kesztyűnk, jöhettek. És hozzáteszi: ne menjen el senki, valamilyen emléktárgyat mindenki kapni fog. Mester Sándor mesteri közvetítésével helyhez szögezett, a többi sportágból nem sokat láttam, de vethettem egy pillantást, nem kevésbé megbűvölten, a sakkozók termére, ahol három hosszú asztal mellett több mint egy tucat felnőtt és néhány gyerek ült sakktáblája fölé hajolva. Lengyel Béla nemzetközi sakkmester járkált köztük és lépte a lépéseit, később pedig ugyancsak szimultán játékban Portisch Lajos nemzetközi sakknagymesterrel játszhattak a hajléktalanok, ami azért nem akármi!

A Fűtött utca fenntartója a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Honlapjukról idézem: „Kötelességének tartja, hogy a szegényeket, elhagyatottakat, munkaképteleneket erejéhez képest támogassa, és segítséget nyújtson a kiszolgáltatottak és védtelenek számára.” Három budapesti és öt vidéki egyházközsége van, négy idősek otthonát és több mint egy tucat oktatási intézményt tart fenn, továbbá az Oltalom Karitatív Egyesület hajléktalan szállóit.

Miután a sebtében megszavazott, új egyházügyi törvény nem tekinti egyháznak, nem fog kapni állami támogatást ezeknek a közérdekű feladatoknak az ellátásához.
Lángh Júlia író, újságíró
(fotó: hirnok-enciklopedia.blogspot.com)


Írásai a Galamusban:

Húsvét vidéken
Lehet egy álom?
Vallás és bevallás
Koldusaink
Tüntetés nyugdíjért
Nők a pályán
Egy kis emberi hiány
Ma egyéves a Galamus-csoport
Francia kapcsolat
DSK és a szobalány – igaz? nem igaz?
Dominique Strauss-Kahn afrikai szemmel
Requiem a színvonalért
DSK-ügy: Nafissatou, a szobalány az afrikai honlapokon
Még egyszer a burkáról
Analógiák
SajókazaHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!