rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. január 26.



Bolgár György kérdései 2012. január 26-ai műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy mindenért Orbán Viktor felel-e. Ő ugyanis ma Matolcsy György esetleges leváltásáról szólva válaszolta azt egy újságírónak, hogy mindenért én viselem a felelősséget. Akkor ezek szerint a nem ortodox gazdaságpolitikáért is? És ha az kudarccal végződik, a miniszterelnök bukik?

Ezzel összefüggő témánk, hogy Balázs Péter volt külügyminiszter szerint Orbán Viktor, a szabadságharcosok országának miniszterelnöke látványosan letette a fegyvert az Unióval szemben. Tud-e vajon győzelmet fabrikálni a vereségből?

Foglalkoznék aztán azzal is, hogy ismeretlen összetételű bizottság vizsgálja meg Schmitt Pál plágiumügyét. Ki fél és mitől?

Mit szólnak ezenkívül azon, hogy Botka László szegedi polgármester bejelentkezett az MSZP egyik vezető tisztségére, a választmány elnökségére? Óvatos kihívás Mesterházynak, vagy az erők egyesítése?

Mi a véleményük továbbá arról, hogy Gyurcsány Ferenc miskolci fórumán jobbikosok provokálták a Demokratikus Koalíció elnökét, de egy 80 éves néni hűtötte le egyiküket egy pohár vízzel. Demokratikus önvédelem?

És végül beszéljük meg, hogy a Médiahatóság egy tőlem vett, egészen más ügyben kifejtett rádiós idézettel próbálja igazolni a Klubrádió frekvenciaengedélyének elvételét, merthogy két és fél évvel ezelőtt a műsoromban egy hallgatómmal beszélgetve érveltem az akkori Sláger–Danubius-frekvenciadöntésről. A hallgató úgy telefonált be, hogy annak a 3 millió Sláger- és Danubius-hallgatónak a nevében beszél, és bátran állíthatja, hogy ennyien vannak, akik egyszerűen nem értik meg – mondta most magáról a másik 3 millióról –, hogy elvették tőlünk kedvenc dolgainkat. Hogy lehet emberek feje fölött egy tíz éve működő rendszerről dönteni, akármilyen jogszabályok is segítik ezt elő? – így érvelt a hallgató és akkor hallgassák meg, hogy mit válaszoltam én erre. Nem azt az egyetlen mondatot, amit kivett a Médiahatóság, bejátszott az ECHO Tv, és Kiricsi Karola ismertette az ATV Egyenes beszédjében, hanem hogy hangzott erre a hallgatói felvetésre az én válaszom.

„Bolgár György: – Hadd mondjak valamit, mert miközben lehet, hogy érezte abból is, ahogy kérdeztem, meg az elmúlt hetekben azért többször is foglalkoztam ezzel, én is sok szempontból aggályosnak tartom azt, ami készülődött és amilyen végeredmény született, de feltételezem, hogy a nyertesek hasonló rádiókat fognak működtetni egyrészt, mert ez a legolcsóbb, másrészt, mert ez a legnépszerűbb, és nekik is az a céljuk, hogy legalább ugyanannyi hallgatóhoz jussanak el, mint az eddigiek. Ez az egyik dolog. A másik pedig: hát az, hogy milyen alapon döntenek arról, hogy ki működtesse a rádiót, kapja meg a frekvenciát, az a verseny kérdése. Nem lehet azt mondani, hogy a Danubius és Sláger, illetve a tulajdonosok jól csinálták, ezért örökre az övék. Nem, ki van írva, hogy ennyi évre kapják meg, és utána pályázatot hirdetünk. Aki a legtöbbet ajánlja és a legjobb feltételeket, azét fogjuk elfogadni.”

Ez volt tehát az érvelés a maga teljes egészében. Hozzáteszem, hogy természetesen egy ilyen rádiós beszélgetésben én általában a másik oldal érveit szoktam felhozni a hallgatóval szemben, azért is, hogy vitatkozzunk, érdekes beszélgetés alakuljon ki, azért is, hogy így vigyem, lökjem tovább a beszélgetést, és azért is lehet, mert lehet a másik érvben is valami. A dolog lényege, hogy azért, ahogy utaltam is rá, mi és én a műsoromban foglalkoztunk ezzel a Sláger-, Danubius-üggyel, sok kifogásolni valót találtunk benne, és ezért aggályosnak is találtam. Természetesen ugyanebben a műsorban beszéltem az egyik ORTT-taggal, aki a frekvenciadöntés ellen szavazott. No, mindezeket még annak nem ismeretében mondtam, hogy később ugye a mi ügyünkben hogyan döntött a Médiahatóság, és hogy a mi frekvenciánkat egy egészen más formátumra írta ki, mint annak idején a Sláger és Danubius esetében, ahol nem akarta megváltoztatni ezeknek a popzenei vagy szórakoztató zenei csatornáknak a formátumát. Zenei csatornára írtak ki pályzatot. Ezek nem változtak meg. A mi esetünkben viszont egy beszélgető rádió helyett zenei rádiót részesítettek előnyben. Minden esetre, hogy milyen volt az egész beszélgetés üzenete, alaphangulata álljon itt példának a beszélgetés vége.

„Hallgató: – További rádiózást és reméljük, hogy a Klubrádióval ez nem fog előfordulni.
Bolgár György: – Reméljük.
Hallgató: – Minden jót, viszonthallásra önnek.
Bolgár György: – Minden jót önnek is.”

Hát bizony, azt reméltük, hogy ez, ami annak idején a Danubiusszal és a Slágerrel előfordult, nem fog előfordulni a Klubrádióval. Ez volt a beszélgetés rezüméje 2009-ben. Mintha ezt nem hallottam volna a Médiahatóság szóvivőjétől, aki egyébként egyelőre nem válaszolt arra a kérésemre, hogy nyilatkozik-e nekem.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!