rss      tw      fb
Keres

Martonyi: Budapest mielőbb szeretne eljutni az uniós kötelezettségszegési eljárások lezárásához

MTI 2012. január 27., péntek 15:58

Martonyi János pénteki bejelentése szerint a budapesti kormány célja az, hogy a Magyarország ellen múlt héten indított európai uniós kötelezettségszegési eljárások lezárásához már azok első szakaszában eljussanak.

A magyar diplomácia vezetője az EU-tagországok - úgynevezett Általános uniós Ügyek Tanácsaként összeült - brüsszeli külügyminiszteri értekezletét követően beszélt erről, megerősítve, hogy a hivatalos napirendi pontok megtárgyalása után röviden a magyarországi alkotmányos változásokról is szó esett.

Elmondta: a miniszteri találkozó ezen részében a rövid elnökségi felvezetőt, a főként a tények ismertetésére szorítkozó európai bizottsági tájékoztatót, valamint az ő hozzászólását követően még a belga Didier Reynders szólalt fel, aki azt kérte, hogy a szóban forgó uniós eljárásokról, azok eredményéről a későbbiekben is kapjanak tájékoztatást.

Az ülésen elnöklő dán európai ügyi miniszter, Nicolai Halby Wammen - mint a találkozó utáni sajtótájékoztatóján megerősítette - kiemelte az Európai Bizottság szerepét az eljárások ügyében. Hangoztatta annak fontosságát is, hogy minden uniós tagállamnak tiszteletben kell tartania az uniós szabályokat.

Az Európai Bizottságot képviselő Maros Sefcovic alelnök ismertette a nemzeti bankkal, a bírák nyugdíjazásával, valamint az adatvédelmi biztosi hivatallal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásokról múlt héten született döntéseket. Jelezte azt is, hogy az igazságszolgáltatást érintő néhány kérdésben és a médiaszabályozásra vonatkozóan is leveleket intéztek a magyar kormányhoz.

Sefcovic hangoztatta, hogy a testület "nagyon precízen" figyelemmel követi az eljárásokkal kapcsolatos magyar lépéseket.

Beszámolt a brüsszeli bizottság képviselője arról is, hogy a héten pozitív és konstruktív találkozó zajlott le José Manuel Durao Barroso elnök és Orbán Viktor miniszterelnök között. Ennek nyomán megindult az ügyek rendezésének folyamata is - tette hozzá a magyar miniszter elmondása szerint.

Martonyi János hozzászólásában előtérbe helyezte azt a kormányzati szándékot, hogy a jogsértési eljárásokat még az első szakaszban megoldják. Sajtótájékoztatóján kifejtette: a következő szakasz az lenne, hogy az Európai Bizottság indoklással ellátott véleményt ad ki, amelyben határidőt szab a vitás kérdések rendezésére, és az ügy csak akkor kerül az Európai Bíróság elé, ha a tagállam túllépi a határidőt.

Emlékeztetett arra is, hogy az uniós tagállamok ellen összesen több száz ilyen eljárás van folyamatban.

Martonyi a miniszterek előtt megerősítette, hogy "bárkivel, bármikor, bármilyen szinten" készek párbeszédet folytatni.

Úgy vélte, azzal, hogy a miniszteri tanács most megkapta a megfelelő tájékoztatást, ebben a testületben le kellene zárni a vitát. Ismét hangot adott annak a véleményének, hogy el kell kerülni "a tagállamok közötti vitákat, megosztottságot, politikai és ideológiai vonalak mentén". A politikai vitáknak is megvan a fóruma, mindenekelőtt az Európai Parlament - tette hozzá.

"Lényegében a vita elmaradt, konfrontációra nem került sor" - foglalta össze a miniszteri tanácsban Magyarországgal kapcsolatban pénteken történteket Martonyi János.