rss      tw      fb
Keres

A miniszterelnök közszolgálati tabu - A Nyilvánosság Klub közleménye

OS 2012. január 26., csütörtök 14:05

A közszolgálati rádió és televízió, és a Hír TV Híradójában egyetlen alkalommal sem fogalmazódott meg kritika vagy negatív vélemény a miniszterelnökkel kapcsolatban - áll a Nyilvánosság Klub monitor csoportja 2011 november 7. - december 16. közötti hírműsorokról készített elemzésében, összesen 234 hírműsorról és 3.538 híregységről.

Az elemzés a Magyar Rádió, a Klubrádió és a Lánchíd Rádió déli hírműsorait valamint az M1(19.30), a TV2(18.30), az RTL Klub(18.30), az ATV(18.55) és a Hír TV (21.00) hétköznap esti híradóit fogta át.

A rádiók és televíziók főműsoridőben sugárzott híreinek időbeli és földrajzi horizontja látványosan szűkült. Míg a külpolitikai hírek aránya 2007-ben még 32, addig 2011-ben már csak 23 százalék volt. A provincializmus szembetűnő: egyedül a közmédiának vannak állandó tudósítói néhány nyugati fővárosban.

A közszolgálati televízió híradójában közel 30 százalékkal csökkent a nem bulvár jellegű hírek aránya, és napjainkban az M1 főműsoridőben sugárzott Híradójának minden második híre bulvár-jellegű, az országos kereskedelmi televíziós csatornák hírműsoraiban megjelenő 10 híregység közül 9 bulvár. A komoly és bulvár hírek arányát összevetve megállapítható, hogy a közszolgálati követelményeknek leginkább az ATV szerkesztési gyakorlata felel meg.

A három vizsgált rádiós hírműsor mindegyikét erős közéleti-politikai profil jellemzi, a hírműsorok több mint kétharmadát ez a tematika tölti ki, különbségek inkább csak hangsúly különbségek.

A közszolgálat ethoszával, és az európai közszolgálati műsorszolgáltatás alapelveivel is összeegyeztethetetlenek azok a tendenciák, amelyek a köztelevízió hírműsorának változásait jellemzik. 2007 és 2011 között több mint 20 százalékkal csökkent a közéleti, politikai hírek aránya, és közel háromszorosára növekedett a bűntényekről és devianciákról szóló tudósítások aránya; négy hír közül egy valamilyen bűnügyről szól. Ugyanakkor alig-alig szűrődtek át a nemzetközi sajtóból a Magyarországot bíráló politikusi és újságírói vélemények. A külföldről érkező kritikákról szóló beszámolók fele az ATV-ben jelent meg, és 5-6 alkalommal kerültek szóba ugyanezek a Klub Rádió és az ATV hírműsorában. A közszolgálati csatornák hírműsoraiban hat hét alatt összesen két alkalommal esett szó a külföldi kritikákról.

Orbán Viktorról a közszolgálati rádió és televízió valamint a Hír TV Híradójában egyetlen alkalommal sem fogalmazódott meg kritika vagy negatív vélemény, míg a közrádióban és a köztelevízióban megjelenéseinek felét a Hír TV-ben és a Lánchíd Rádióban pedig 83 százalékát kifejezett elismerés, dicséret kísérte. A közmédiumok hírműsorai és a Lánchíd Rádió Orbánnal összefüggésben kudarcról egyetlen alkalommal sem tettek említést. Az ATV esti Híradója az esetek 16 százalékában Orbán sikeréről, 30 százalékában pedig valamilyen kudarcáról számolt be.

A kutatást a Nyílt Társadalom Intézet Szükségalapja támogatta, az elemzés summázata az Élet és Irodalom holnapi, január 27. számában jelenik meg.

Kiadó: Nyilvánosság Klub Országos Egyesület