rss      tw      fb
Keres

Schmitt elértéktelenítheti az egyetem orvosi diplomáját




Miután a Bloomberg hírügynökség világgá repítette a hírt, hogy Schmitt Pál doktorijával kapcsolatban kételyek merültek fel, többen azt kérdezték tőlem itt Amerikában, hogy befolyásolja-e ez a Semmelweis Egyetem orvosi diplomájának megítélését.

Az a gyanúm hogy Tulassay rektor úr nagy bajban van. Ha tényfeltáró bizottsága nem fog nemzetközileg is elfogadható magyarázatot adni Schmitt disszertációjára, akkor nemcsak jelentős presztízsveszteségre számíthat, de jelentős anyagi kárra is.

A Semmelweis Egyetem ugyanis gazdag külföldi diákok számára is nyújt jól jövedelmező orvosi képzést. Az egyetem által kiadott orvosi diplomát ma még sok helyen elfogadják, a külföldiek szemeszterenkért 8200 dollár tandíjat perkálnak le (1,8 millió forint), és így az orvosi címet potom húszmillióból meg is szerezhetik. Ha a gazdag norvég vagy izraeli diák nem jut be a hazai orvosegyetemre, irány Budapest, és ott milliókért doktor lehet belőle. A magyar orvosegyetemek diplomáival kapcsolatban már korábban is merültek fel kérdések, de eddig a Semmelweis Egyetem meg tudta tartani nemzetközi akkreditációját.

A Schmitt-ügy mindezt megváltoztathatja. Most már könnyen vádolhatják a Semmelweis Egyetemet azzal, hogy kétes értékű diplomákat árul. Nyugaton mostanában nagy hévvel üldözik a kamu diplomákat és doktorátusokat. Amikor nemrég az egyik Kadhafi csemete doktoriját megkérdőjelezték, a London School of Economics (LSE) még az egyetem neves direktorát, Sir Howard Daviest is kirúgta.


Graduation Concept – flickr/lumaxart

Egyébként tudja Schmitt Pál is, hogy a magyar diplomákkal baj van Nyugaton. Míg ő plágiumgyanús doktorival Budapesten ragyogó karriert futott be, lánya egy „tenisz-ösztöndíjjal” az amerikai University of Southern California (USC) egyetemén tanult. Hírbe is hozták Schmittet emiatt, például a New York Times vagy a Newsweek (lásd még az AP hírügynökség tudósítását, amely szerint Anita DeFrantz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori alelnöke egyenesen azt nyilatkozta, hogy ő személyesen ajánlotta Schmitt lányát az ösztöndíjra), de ő mindent tagadott. Azt azonban nem tagadhatta, hogy évekkel korábban egyetértett azzal, hogy Kaliforniában nem szavatolható a magyar sportolók „biztonsága”, ezért bojkottálni kell a Los Angeles-i olimpiát. Miután a lánya ott ösztöndíjat kapott, Kalifornia biztonsága is megjavult.

Mindenesetre nagy kíváncsisággal várom a tényfeltáró bizottság jelentését, és azon sem lepődnék meg, ha a jövőben kevesebben fizetnének kétmilliót egy szemeszterért a SOTE-n.



Lázár György

Írásai a Galamusban:

Leminősítve
Leolvadás előtt

További írásait lásd Napi apró című rovatunkban



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!